2018. október 23. keddGyöngyi
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Startra kész a 22. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

2016. november 08. 20:25, utolsó frissítés: 20:25

41 stand többezer kötete és több mint 120 program várja a látogatókat a november 10-én, csütörtökön délelőtt 10 órától startoló marosvásárhelyi könyvvásáron. Négy napig áll majd a vásár a marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, ahol az erdélyi és magyarországi könyvkiadás legfrissebb köteteit lehet megvásárolni, illetve ahová színházi programokkal, gyerekkoncerttel, író-olvasó találkozókkal és számos irodalmi programmal csábítják a marosvásárhelyieket a szervezők.

Már a könyveket rakosgatják a polcokra a könyvkiadók munkatársai a marosvásárhelyi Nemzeti Színházban. Csütörtökön 10 órától ugyanis 22. alkalommal nyitja meg kapuit a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. A megnyitóra idén is valami különlegességgel készültek a szervezők, amelyen a Vizi Imre vásárra írt, olvasást népszerűsítő dala is elhangzik majd.A vásár négy napja során, november 10. és 13. között több színházi előadásra és egy gyerekkoncertre is sor kerül. Erdély színházi életében különlegességnek számít a budapesti Nemzeti Színház vendégszereplése. A magyarországi társulat Ingmar Bergman Szenvedély című darabjából készült előadásával látogat Marosvásárhelyre. De ugyancsak nagy várakozás előzi meg a Tompa Miklós Társulat Retromadár blokknak csapódik, majd fórró aszfaltra zuhan című, Radu Afrim rendezte előadását is. Az elmúlt évek hagyományához igazodva idén is lesz felolvasószínház pénteken este 20 órától, ezúttal a marosvásárhelyi születésű Kiss Csaba A főnyeremény című drámáját Király István dolgozta fel. Ez utóbbira jegyek még vásárolhatók a Nemzeti Színház jegypénztárában és a biletmaster.ro honlapon.

Idén sem feledkeznek meg a gyerekekről sem, az egész napos könyvhöz, olvasáshoz kapcsolódó gyerekprogramok mellett szombaton 11 órától Varró Dániel és az Eszter-lánc Mesezenekar várja a legkisebbeket.

A szervezők idén kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a vásár ne csak egy könyves szemle legyen, hanem egy szellemi központ is, ahol író és olvasója egymásra találhat. Talán egyik évben sem volt jelen annyi kiemelkedő kortárs szerző, mint idén. A legelismertebb írók, költők mellett, mint Fekete Vince, Jánk Károly, László Noémi, Kovács András Ferenc, Markó Béla, Nyáry Krisztián, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Závada Pál - és a sor még folytatható lenne -, az első kötetes szerzők is kiemelt figyelmet kapnak.

Több irodalmi estre is sor kerül majd. November 10-én csütörtökön 17 órától A mai magyar próza értékei címmel a külön standdal is jelenlévő Magvető Kiadó szerzői, Grecsó Krisztián, Nyáry Krisztián, Parti Nagy Lajos és Závada Pál mutatkoznak be a Kultúrpalota Kistermében. Pénteken 17.30-tól pedig A mai magyar vers közéletisége címmel Demény Péter, Fekete Vince, Kántor Péter, Kovács András Ferenc, László Noémi, Lövétei Lázár László, Markó Béla és Parti Nagy Lajos osztja meg gondolatait a Nemzeti Színház Kistermében.

Idén a vásár fővédnöke a Kovászna megyei Bod Péter Megyei Könyvvtár, így szombaton este fél hattól ugyancsak a színház Kistermében a Háromszéki szerzők estjére kerül sor Fekete Vince, Dimény Árpád, Tamás Kincső és Szonda Szabolcs részvételével.

Új helyszínnek és új programnak számít a Nemzeti Színház főpáholya előtt berendezett Irodalmi Kávéház, amely a kötetlen beszélgetések mellé forró teát és kávét kínál majd, illetve érdekes irodalmi beszélgetéseket is.

Az Irodalmi Kávéház és a vásár teljes programja itt érhető el. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS