2018. november 17. szombatHortenzia, Gergő
-4°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Aukción nem fizettek még többet magyar műalkotásért

2016. november 15. 21:06, utolsó frissítés: 21:07

Moholy-Nagy László úgynevezett telefonképeinek egyike, az EM 1 Telephonbild című alkotás lett az aukción eladott legdrágább magyar műtárgy. A Sotheby's hétfői New York-i árverésén 6 millió eurót fizettek a munkáért - írja az MTI Kelen Anna művészettörténészre hivatkozva.

EM 1 TelephonbildEM 1 Telephonbild


A Virág Judit Galéria munkatársának elmondása szerint a művész egy másik munkája, az 1940-ben készült CH P. Space Modulator című alkotás is tetemes összegért, 792 ezer dollárért kelt el. Kelen szerint azért szerepelhetett Moholy-Nagy két alkotása is ilyen jól az aukción, mert a közelmúltban mindkét művet bemutatták a New York-i Guggenheim Múzeumban a Bauhaus kiemelkedő alakjáról összeállított retrospektív kiállításon.

"Óriási siker volt ez a kiállítás, ami jól megágyazott a két kép sikerének a New York-i árverésen" - mondta Kelen Anna, hozzátéve, hogy az EM 1 Telephonbild korábban egy jó nevű magángyűjtemény része volt. Jól dokumentált darab, amelyet korábban számos helyen kiállították és sokat reprodukálták.

Magyar alkotó esetében az eddigi aukciós rekordot Hantai Simon 1960-ban készült nagyméretű munkája, az M.A. 5 (Mariale) tartotta, amely 2013-ban csaknem 2,5 millió euróért kelt el a Sotheby's egy párizsi aukcióján. A magyar piacon a rekordot jelenleg egy Csontváry-kép tartja, amely 240 millió forintért cserélt gazdát 2014-ben a Virág Judit Galéria téli árverésén.

A Sotheby's hétfői impresszionista és modern árverésének sztárja Edvard Munch (1863-1944) Girls on the Bridge című alkotása volt, amelyet a norvég festőművész 1902-ben festett az Oslo-fjord egyik kicsiny falujában. A képért 54 millió dollárt fizetett egy műgyűjtő.

Román festményért már fizettek többet. Idén októberben például Adrian Ghenie Nickelodeon című munkájáért a londoni Christie's aukcióján 9 millió dollárt adtak. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS