2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszakérhetik az adományozók A Föld bölcsességének megvásárlására felajánlott összegeket

2016. november 19. 10:59, utolsó frissítés: 10:59

A kormány javaslata értelmében írásban kérhetik majd vissza pénzüket a Kulturális Minisztériumtól azok, akik adományoztak A Föld bölcsessége elnevezésű Brâncuşi-szobor megvásárlására. A kormány törvénymódosító javaslata értelmében a szobor kormány általi megvásárlására vonatkozó rendeletet jóváhagyó törvény életbe lépésétől számítva 40 napon belül lehet majd írásban visszaigényelni az adományozott összeget.

A Föld bölcsessége adásvételi szerződésének megkötését 2016. december 20-ára halasztották a műalkotás tulajdonosaival történt megállapodás alapján, közölte a kormány az Agerpres hírügynökséggel pénteken.

A kormány javaslatot dolgozott ki a Brâncuşi Alap létrehozásáról is, amely a Román Kulturális Alap (AFCN) hatáskörébe tartozik majd, és kortárs műalkotások beszerzése lesz a feladata.

A fenti módosító javaslatokat a 2016/10-es sürgősségi rendeletet törvényerőre emelő jogszabálytervezethez dolgozta ki a kormány, amely A Föld bölcsessége beszerzésére vonatkozik. A jogszabálytervezetet hallgatólagosan elfogadta már a szenátus, jelenleg a képviselőház kulturális és pénzügyi bizottsága tárgyalja.

A módosító javaslatokat egy levél kíséretében küldte a képviselőház elé a kormány, amelyben kéri az alsóház honatyáit, hogy vegyék figyelembe a szobor tulajdonosai által december 20-ára megszabott határidőt és mielőbb fogadják el a törvényt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS