2018. november 17. szombatHortenzia, Gergő
-4°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Robert Glasper Experimentet állva tapsolta vissza a közönség

2016. december 01. 12:35, utolsó frissítés: 12:35

Romániában először koncertezett a kortárs jazz egyik legnagyobb személyisége a Robert Glasper Experiment. Hétfőn Bukarestben, majd kedden Kolozsváron állította lábra a közönséget az együttes jazz-, hip-hop- és R&B ritmusai, mindkét város közönség hosszas tapssal köszönve a koncertet. A világsikernek örvendő kísérlet („experiment”) megérdemelten kapott eddig két Grammy-díjat 2013-ban és 2015-ben, valamint hetekig állt a Billboard Jazz Albums listák első helyén, és Robert Glasper kivívta az amerikai jazz avantgardistájának címét.


“Az esti kolozsvári koncert több mint három éve megszületett személyes kívánságom és ambícióm valóra váltását jelentette, és rendkívül elégedett vagyok azzal, amit kaptam. A közönség elég nagy számban jött el, több mint 650 személy volt a nézőtéren. Ami ennél is fontosabb, hogy nagyon befogadók voltak ezzel a zenével szemben, ami, be kell vallani, kissé szokatlan a helyi zenei piac kínálatában. Örvendek, mert ez egy kiindulópontot jelent egy olyan hallgatóság kialakításában, amely a minőségi zene fele hajlik. Elhatároztuk, hogy még tervbe veszünk és szervezünk hasonló koncerteket évközben is, nemcsak fesztiváljainkon fogunk a közönséggel kapcsolatba lépni” – nyilatkozta Alin Vaida, a Jazz in the Park fesztivál igazgatója.

Robert Glaspert is lenyűgözte a romániai közönség. A romániai Robert Glasper Experiment koncertek egy nagyszabású turné részét képezték, Spanyolországból jőve Törökország felé tartva ejtette útjába Bukarestet, majd Kolozsvárt. “Rendkívül meghatott és kellemesen meglepett, ahogyan Romániában bántak velünk. Kiváló szervezés és közönség, valamint kitűnő hangtechnikai felszerelések és kellemes előadótermek vártak minket. Közel éreztem magaa a közönséghez, ezért is jöttem vissza egy ráadásra a színpadra. Nem is tudtam, hogy ennyi rajongónk van Romániában” – nyilatkozta a zongorista frontember, Robert Glasper.

„A bukaresti közönség reakciója, valamint a Jazz Night Out postafiókjába bejött üzenetek azt bizonyítják, hogy a Robert Glasper Experiment rég várt kísérlet volt. A Twin Arts küldetése és célja, hogy a világ jazznevei közül értékes és minőségi művészeket hozzon a romániai közönség elé. Különösen örvendünk, hogy ebben a célban olyan partnerre találtunk, mint a Jazz in the Park fesztivál szervezői, akikkel együtt színpadra vittük a két koncertet. Kolozsvár lehetőségei óriásiak, ezért nagyon határozottan folytatni kívánjuk a hasonló projektek megvalósítását, amelyek az ország jazzpiacának növekedéséhez járulnak hozzá" – jelentette ki Dragoș Bâscă, a Twin Arts menedzseri partnere.

„Egy egyedi koncert szervezése egyszerűbbnek tűnhet egy teljes fesztivál szervezésénél. Produkciós szempontból valóban az, viszont az izgalom és a koncert napján átélt érzések sokasága és intenzitása szempontjából ugyanolyannak vélem, valamint kommunikációban rengeteget kell dolgozni a sikerért. Büszkék vagyunk, hogy ez nekünk sikerült, és köszönetemet fejezem ki a résztvevőknek, legfőképp azoknak, akik nem tudták, ki Glasper, de hittek a szavunknak és abban, hogy csak a legjobbat nyújtjuk. Az effajta bizalomra építve tudunk kialakítania jazzszerető közösséget” – vallotta Alin Vaida.

A két koncert a Jazz in the Park és a Twin Arts együttműködésének köszönhetően valósult meg, akik a jövő évben is folytatni kívánják a romániai jazzélet fejlesztését. 2017 tehát még több minőségi jazzt ígér. Részletek a www.twinarts.ro, www.jazzinthepark.ro oldalakon, valamint a Twin Arts, a Jazz in the Park és a Jazz Night Out Facebook-oldalakon. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS