2018. október 20. szombatVendel
15°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Népek karácsonya lesz a szenteste a kolozsvári operában

2016. december 22. 17:23, utolsó frissítés: 17:30

Több nép anyanyelvén csendülnek fel a legszebb karácsonyi dalok december 24-én délután, 16 órai kezdettel a Kolozsvári Magyar Operában.

A Kolozsvári Állami Magyar Opera több mint 80 éve megszakítás nélkül mindig karácsonyi előadásra hívja a kolozsvári közönség apraját és nagyját, hogy énekszóval együtt várhassák a kis Jézus születését. Közismert és kevésbé ismert dalok eredeti előadása, valamint saját hangszerelésben és összeállításban előadott darabok is hallhatóak lesznek.

A több mint 150 művészt és gyermeket megszólaltató produkció újdonságszámba megy, ugyanis hasonló karácsonyi koncert Kolozsváron hosszú évek óta nem volt. Az esemény rangját emeli, hogy a nemrég megalakult gyerekkórusnak is lehetőséget biztosít egyéni műsorral való bemutatkozásra. A közönség ugyanakkor Horváth József karmester által hangszerelt ősbemutatón is részt vehet, amely két negrospirituáléból állt össze: Go Tell It On The Moutains és Amen.

Az előadás kiteljesedése érdekében az archaikus magyar karácsonyi énekeket sajátos feldolgozásban megszólaltató Paraliturgia alkotói is fellépnek, egy nagy sikerű erdélyi turné után Laczkó Vass Róbert színművész, Szép Noémi Kriszta népdalénekes, Szép András zongorista és Szép Bálint hegedűs ezzel a koncerttel zárják a Paraliturgia évét.

„Az elmúlt évtizedekhez képest – amikor a Magyar Opera meglévő repertoárjából válogattunk darabokat a karácsonyi előadásra –, idén újszerű produkcióval, kimondottan erre az alkalomra összeállított, az ünnepekhez igazodó és ahhoz méltó műsort ajánlunk a közönségnek. A tervezés során szem előtt tartottuk, hogy a gyermekkórus fontos szerepet kapjon. Ha ezelőtt egy évvel csak álom volt számomra a gyermekkórus létezése, most nemcsak, hogy van nekünk a Kolozsvári Magyar Gyermekkórus, de már önálló koncertet is színpadra tud vinni” – nyilatkozta Szép Gyula, az opera igazgatója.

Horváth József karmester és az előadás művészeti vezetője így nyilatkozott: „Ezekben a napokban mindannyiunk lelkében ott cseng Lukács evangéliumának ez a része: És monda az angyal nékik: Ne féljetek, mert ímé hirdetek néktek nagy örömet, mely az egész népnek öröme lészen: Mert született néktek ma a Megtartó, ki az Úr Krisztus, a Dávid városában. Ez pedig néktek a jele: találtok egy kis gyermeket bepólyálva feküdni a jászolban. És hirtelenséggel jelenék az angyallal mennyei seregek sokasága, a kik az Istent dícsérik és ezt mondják vala: Dicsőség a magasságos mennyekben az Istennek, és e földön békesség, és az emberekhez jó akarat! Mi is ezt hirdetjük énekszóval. Nagy öröm számomra, hogy a sok évvel ezelőtt meghangszerelt, ritkán hallható műveket most a Magyar Opera színvonalas előadásában vihetjük színpadra. Egyedi élményt nyújt az, hogy az eddig csak különböző hangfelvételeken hallható karácsonyi repertoárt most élőben hallhatja a kolozsvári közönség.”

Kovács Dalma, a gyermekkórus karnagya elmondta, hogy az előadás összeállítása a gyerekekkel közösen zajlott. „Ötleteikkel színesebbé tették az énekeket, például egy spontán fütyörészés is a műsor része lett. Amikor zenéről és komoly munkáról van szó, ezekkel a gyerekekkel mindent meg lehet valósítani, olyanok mintha kicsi felnőttek lennének. Büszke vagyok rájuk, mindenkire nagy hatással lesz az előadás.”

A felnőttkar által felcsendülő énekek Kulcsár Szabolcs karnagy munkájának köszönhetően vállnak egyedivé. A Népek karácsonyát a társulat előadásában olyan dallamokat hallhatunk, mint az Örvendj világ, Csendes éj vagy Mennyből az angyal. A szervezők ezen dalok közös éneklésére is hívják a közönséget. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS