2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Idén is felolvasómaratonnal ünnepli Marosvásárhely a román, illetve a magyar kultúra napját

2017. január 12. 11:49, utolsó frissítés: 11:56

Idén is felolvasómaratonnal ünnepli Marosvásárhely január 15-én a román kultúra, illetve január 22-én a magyar kultúra napját. Az elmúlt évek alatt hagyományossá vált esemény célja 2017-ben is az olvasás, a nyomtatott könyv, a multikulturalitás népszerűsítése.

Az ötödik felolvasómaraton is kétnyelvű lesz, az érdeklődőknek két alkalommal lesz lehetőségük felolvasni. Január 15-én és 22-én a megszokott helyszínre, a Zanza Café&Lounge-ba (Rózsák tere 52. szám) várják az érdeklődőket, hogy öt percen keresztül olvasson fel Marosvásárhelyért.

Az elmúlt évek rendezvényeivel szemben idén a 24 órás felolvasómaraton két részből áll. Január 15-én, a román kultúra napján 12 órát, és január 22-én, a magyar kultúra napján szintén 12 órát tart majd a felolvasás. Mindkét felolvasómaraton déli 12 órakor rajtol és éjfélkor ér véget.

Az előző évekhez hasonlóan, a román, illetve a magyar kultúra napi felolvasó maratont is élőben közvetítik. Aki otthonról vagy okostelefonjáról szeretné követni a felolvasást, a rendezvény napján keresse a részleteket a felolvasómaraton Facebook-oldalán, ahol megtalálja majd a közvetítés linkjét: magyar nyelvű, román nyelvű.

Január 15-én, a román kultúra napján, Mihai Eminescu születésének évfordulóján marosvásárhelyi román szerzők, évfordulós román szerzők, Mihai Eminescu műveiből, valamint a teljes magyar irodalom szerzőinek románra fordított műveiből válogathatnak a felolvasni vágyók.

Január 22-én, a magyar kultúra napján marosvásárhelyi magyar szerzők, évfordulós magyar szerzők művei lesznek a terítéken (például Arany János születésének 200. évfordulója, Szabó Magda születésének 100. évfordulója, Tamási Áron születésének 120. évfordulója van idén, 130 éve született Kassák Lajos, 60 éve hunyt el Szabó Lőrinc). A felolvasók a teljes román irodalom magyarra fordított alkotásaiból is válogathatnak.

Azon résztvevőknek, akik nem saját könyvvel érkeznek az eseményre, a román, illetve a magyar kultúra napi felolvasó maratonon is lehetőségük lesz a szervezők által biztosított könyvek egyikéből felolvasni.

A felolvasóknak idén is lehetőségük lesz a felolvasott részletet, verset valakinek küldeni, dedikálni.

A szervezőcsapat január 15-én és 22-én egyaránt kötetlen, közvetlen kerekasztal-beszélgetésre hívja a résztvevőket délután 5 órára. Egy forró kávé, tea mellett bekapcsolódhatnak a meghívottak által felvetett érdekes és aktuális témák megvitatásába.

A felolvasómaratonra való regisztrációhoz az érdeklődők az olvassfel@gmail.com címre írhatnak, vagy hétköznap 9 és 16 óra között hívhatják a 0730627439 telefonszámot, amennyiben a magyar kultúra napi felolvasómaratonon szeretnének felolvasni. A román kultúra napi maratonra a citeste.mures@gmail.com címen lehet regisztrálni.

Helyszíni regisztrációra is lehetőség lesz, a szervezők azonban azt tanácsolják, hogy a részvételi szándékot időben jelezzék, így elkerülhető a várakozás.

A regisztrációnál a nevet, e-mail címet, telefonszámot, az időpontot, amikor olvasni szeretne, a választott könyv címét, szerzőjének, fordítójának nevét kell megadni.

A felolvasómaraton főszervezője a Studium – Prospero Alapítvány, társszervezői: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, Rotaract Club Téka, román Rotaract klubok, Látó és Vatra szépirodalmi folyóiratok, LitArt folyóirat, Maros Megyei Könyvtár, Teleki-Bolyai Könyvtár, a Romániai Írók Szövetségének Maros megyei szervezete. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS