2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Niculina Țînțar kultúraszervező kapta a Háromszék Kultúrájáért-díjat

2017. január 16. 09:31, utolsó frissítés: 10:08

Niculina Țînțar sepsiszentgyörgyi kultúraszervező kapta Kovászna megye Háromszék Kultúrájáért-díjat, amelyet vasárnap, Mihai Eminescu születésnapján adtak át az Árkosi Kulturális Központban - közölte a Kovászna megyei tanács.

A kitüntetést Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke adta át, aki köszöntőjében hangsúlyozta: "a közösségek közti mély társadalmi beágyazottságú feszültségeknek a kultúra lehet a leghatékonyabb ellenszere". Ezért szerinte azoknak van igazuk, akik általános érvényű értékeket teremtenek. Az elnök szerint a megye hálával tartozik Niculina Titarnak fáradhatatlan kultúraszervezői munkájáért.

A kitüntetettet méltató Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója a megye kultúrája szürke eminenciásának nevezte Niculina Tintart. "Számára az interkulturalitás nem egy elméleti fogalom, hanem megélésre váró cselekedet, amelyet érdemes gyakorlatba ültetni, odaadással és lelkesedéssel művelni akkor, amikor a jelek arra utalnak, hogy egy program, (...) egy kiadvány tényleges és tartós hatással lesz a helyi és a regionális közösség kultúrájára."

A Háromszék Kultúrájáért-díjat 2013-ban alapította a megye önkormányzata által fenntartott Kovászna Megyei Művelődési Központ. Az elismerést elsőként Szilágyi Zsolt tenor, 2014-ben Gazda József író, 2015-ben a Kosztándi képzőművész-házaspár, tavaly pedig Egyed Ákos történész vehette át.

Imreh Márton István, a művelődési központ vezetője rámutatott: eddig a Magyar Kultúra Napján adták át a díjat, ám a mostani alkalommal a választás érthető módon a román kultúra napjára esett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS