2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megnyitották a reformációi emlékév erdélyi rendezvénysorozatát

2017. január 17. 12:47, utolsó frissítés: 13:36

A nyolcadik alkalommal megszervezett Égjen a láng újévi keresztyén zenefesztivál keretében nyitották meg a reformációi emlékév erdélyi rendezvénysorozatát. A marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartott rendezvényen Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke hangsúlyozta, hogy az ifjúságnál aligha kaphatunk méltóbbakat arra, hogy elkezdjék az ünnepségsorozatot, ők a biztosítéka annak, hogy az elmúlt ötszáz év után még következhet ötszáz.

Nyolcadik alkalommal telt meg zsúfolásig január 14-15. között a marosvásárhelyi Kultúrpalota, hogy ifjúsági, dicsőítő zenével kezdjék meg az új évet. Az Égjen a láng ezúttal több volt, mint a marosvásárhelyiek és a Marosvásárhely környéki települések évkezdő istentisztelete, ezen az alkalmon indították útjára hivatalosan a reformációi emlékév erdélyi rendezvénysorozatát.Jakab István, a Maros-Mezőségi Református Egyházmegye esperesének köszöntője után Kató Béla püspök felszólalásában a zene és a reformáció kapcsolatáról beszélt. A zene a reformáció korának a szívverése volt, amellyel megindult egy zenei alkotó folyamat, kulturális robbanás, amelyik sok zeneszerzővel gazdagította a világot. A püspök szerint a zene és az evangélium a kezdetek óta összekapcsolódott a keresztyénség történelmében. A zene ugyanis a Szentlélek eszköze. A Szentlélek teszi élővé és hatóvá az igét, a bibliai igéktől inspirált, kegyelemben részesült emberek voltak azok, akik másokat is megragadó zenét tudtak alkotni, Isten Fia idő fölötti szívéből meghallani és megszólítani.

"2017-ben a helyesen értelmezett reformáció jegyében új rendre, új rendszerek megteremtésére van szüksége Anyaszentegyházunknak. A közös útkeresésben elengedhetetlen megérteni, hogy milyen szándék, cél mozgatja a különböző gondolkodású emberek szívét, hangját, hangszerét" – jelentette ki Kató Béla beszédében. A püspök az egyházi énekeket övező viták kapcsán kijelentette, hogy olyat kell énekelni, ami biztos Isten akarata szerint való, aminek forrása nem az emberi szív, hanem a Szentírás.

Gér András László, a Magyarországi Református Egyház zsinati tanácsosa köszöntő beszédében a 2009. május 22-i református egyesülésre utalva kijelentette, hogy az összefogás nem csak beszéd, és nem csak papír, hanem konkrétum. Ilyen közös támogatási pont az Égjen a Láng fesztivál is. Ahol kézzel fogható módon tud megvalósulni a távolságtól függetlenül az együtt munkálkodás. Így születik újjá, így jön létre évek óta már az egység, a valódi egység, a magyar református nemzet egysége, a politikai határok feletti lelki és gyakorlati egység.

A zsinati tanácsos szerint a társadalom szerveződése a keresztyénség által átitatott civilizációban a közösségre épült, amely ma azonban már nem természetes, amelyért dolgozni kell, és áldozatot kell hozni.

Ahhoz, hogy a láng éghessen, ahhoz először össze kell gyűjteni a fát, várt alkalom, amikor a tábortüzet meggyújtják – mondta Vass Levente képviselő, aki szerint a református egyház és a politikum közötti szoros együttműködés jellemezte mind az elmúlt időszakot, mind az ötszáz évvel ezelőtti eseményeket. A képviselő szerint akkor lesz erdélyi jövő, ha bölcsen, a következő ötszáz évben is közösen tud az egyház és a politikum dolgozni.

Az ünnepi beszédek végén Jakab István, a Marosvásárhelyért Egyesület alelnöke bejelentette, hogy az Égjen a láng idei kiadása nem csak azért rendkívüli, mert ezzel kezdődik a reformáció emlékév erdélyi rendezvénysorozata, hanem azért, mert nem ér véget, része lesz az augusztusi Vásárhelyi Forgatagnak is.

A két napos zenei fesztivál kínálata is bővült idén, a Kultúrpalota nagytermében zajló teltházas koncertek mellett a Parázsfészek nevet viselő kisteremben kávéházi hangulatot idéző programok várták az érdeklődőket. A Worship Team és a Póra Zoli Praise Project koncertjei mellett slam poetry és jam session is érdekesebbé tette a kínálatot. A nagyteremben nyolc együttes, kórus mutatta be, hogy saját közösségeikben, szűkebb és tágabb környezetükben milyen módon dicsérik Istent, a mindkét napot kezdő áhitatok előtt a szászcsávási gyülekezet kórusa, valamint a Trinitatis kórus hangoltak az igei bevezetőkre, utánuk a Gordonka, a KRK Band és az After 5, második nap pedig a Kiskorál, a piciSófár és a FIKE Band hívták közös imára a jelenlévőket.

Az Égjen a láng szervezői évek óta odafigyelnek arra is, hogy a rendezvény ne legyen öncélú, ezért a fesztiválon összegyűlt perselypénzt közösségi, jótékony cél támogatására ajánlották fel. Idén először nem a szervező csoport választotta ki a támogatásban részesülő szervezetet, hanem pályázat formájában minden csoportnak, szervezetnek lehetőséget nyújtott arra, hogy bemutassa tevékenységét. A támogatást az a szervezet nyerte el, amelyik a legjobban tudott a közösségi médiában mozgósítani. A közönség a Sarmaság Bányatelepi Református Ifjúság ÉbresztŐ projektjét szavazta meg, így az idén összegyűlt perselypénzt, összesen 3 563,10 lejt ők használhatják fel tevékenységük megszervezésére. A két nap alatt a két helyszínen közel négyezer résztvevő fordult meg. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS