2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A gyermekvédelmi rendszert elhagyóknak legtöbb esetben a külföldi munka jelenti a megoldást

2017. január 17. 16:47, utolsó frissítés: 16:47

Sok esetben a külföldi munkavállalás jelenti a megoldást a gyermekvédelmi rendszert elhagyó Hargita megyei fiatalok számára. Jelentős részük Magyarországon keres állást, mert a magyar nyelv ismerete előnyt jelent számukra.

Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság (DGASPC) vezetője az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, ezek a fiatalok könnyebben találnak munkát külföldön, mert ott nem éri őket hátrányos megkülönöztetés a bőrszínük vagy amiatt, hogy árvaházban nőttek fel. Sokan háztartási gépeket, elektronikai alkatrészeket gyártó üzemekben helyezkednek el Nyugat-Magyarországon, jól keresnek, szállást biztosítanak számukra, és ismerik a nyelvet is - magyarázta az igazgató.

Minden fiatalnak szüksége van egy helyre, amelyet otthonának nevezhet, főleg amikor az ünnepek alkalmából visszatérnek az országba. Egyeseket a Csíkszentmártonban található, átmeneti elhelyezést nyújtó szociális központban helyezik el ilyenkor, mások rokonoknál vagy barátoknál laknak - tette hozzá Elekes Zoltán, aki szerint sok fiatal egyetemet végez, és az országban talál megélhetést, sokan azonban néhány hónap után a börtönben találják magukat.

A tavalyi év végén a Hargita megyei gyermekvédelmi rendszerben 1 162 gyereket tartottak számon, több mint 400 kiskorúra hivatásos nevelőszülők vigyáznak.

2013 májusában avatták fel az átmeneti elhelyezést nyújtó szociális központot Csíkszentmártonban. Egy európai uniós pályázat keretében három ház épült, amelyekben összesen tizenkét, 18. évét betöltött fiatal költözhetett be, hogy önálló életet kezdhessenek. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS