2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét van magyar film az Oscar-jelöltek között

2017. január 24. 15:24, utolsó frissítés: 16:08

Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmjét is Oscar-díjra jelölték -derült ki kedden, amikor nyilvánosságra hozták az idei gála jelöléseit. A kisfilm angolul Sing címen fut.

Ebben a kategóriában az Oscar története során mindössze egyszer jelöltek magyar filmet, 53 évvel ezelőtt Szabó István Koncert című vizsgafilmjét - emlékeztet az Origo.

A film a kilencvenes évek elején játszódik, iskolai környezetben vizsgálja a hatalmi viszonyokat gyerekek és egy gátlástalan tanárnő történetén keresztül - ismerteti az MTI. A 25 perces film főszereplői Gáspárfalvi Dorka, Hais Dorottya és Szamosi Zsófia. Producere a rendező mellett Udvardy Anna volt.A legtöbb jelölést a magyarul Kaliforniai álom címen futó La La Land kapta, 14 díjra esélyes. 8 jelölést kapott a Moonlight (Holdfény) és az Arrival (Érkezés), hatot a Manchester By The Sea (A régi város), a Hacksaw Ridge, a Lion, négyet a Fences és a Hell or High Water.

A musical ezzel beállította a Beszéljünk Éváról című 1950-es dráma és James Cameron 1997-es klasszikusa, a Titanic rekordját.

A Kaliforniai álom a legjobb film, a legjobb férfi főszereplő, a legjobb női főszereplő és a legjobb rendező, valamint a legjobb eredeti forgatókönyv és a filmzene kategóriában is esélyes az Oscar-díjra. A legjobb betétdalok közé két szám is bekerült a filmből, amelyet technikai kategóriákban - operatőri munka, hangtervezés, hangkeverés, díszlet, jelmez és vágás - is jelöltek.

A főbb kategóriák jelöltjei a következők:

Legjobb film: Arrival, Fences, Hacksaw Ridge, Hell or High Water, Hidden Figures, La La Land, Lion, Manchester By The Sea, Moonlight

Legjobb rendező: Denis Villeneuve (Arrival), Mel Gibson (Hacksaw Ridge), Damien Chazelle (La La Land), Kenneth Lonergan (Manchester by the Sea), Barry Jenkins (Moonlight)

Legjobb női főszereplő: Emma Stone (La La Land) Natalie Portman (Jackie), Meryl Streep (Florence Foster Jenkins), Isabelle Huppert (Elle), Ruth Negga (Loving)

legjobb férfi főszereplő: Casey Affleck (Manchester by the Sea), Denzel Washington (Fences), Ryan Gosling (La La Land), Viggo Mortensen (Captain Fantastic), Andrew Garfield (Hacksaw Ridge)

legjobb férfi mellékszereplő:
Jeff Bridges (Hell or High Water), Mahershala Ali (Moonlight), Dev Patel (Lion), Michael Shannon (Nocturnal Animals), Lucas Hedges (Manchester By The Sea)

Legjobb női mellékszereplő:
Michelle Williams (Manchester by the Sea), Viola Davis (Fences), Nicole Kidman (Lion), Naomie Harris (Moonlight), Octavia Spencer (Hidden Figures)

Legjobb eredeti forgatókönyv: La La Land, The Lobster, Hell or High Water, Manchester by the Sea, 20th Century Women

Legjobb adaptált forgatókönyv: Arrival, Moonlight, Hidden Figures, Lion, Fences

Az összes jelölt itt tekinthető meg. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS