2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szent László örökségutat épít ki az RMDSZ

2017. január 25. 18:52, utolsó frissítés: 18:53

Elkezdődött az egész Kárpát-medencét érintő Szent László út kiépítése az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége és az Iskola Alapítvány szervezésében. Az örökségút első körben 44 település magyarságát vonja be a nagyszabású projektbe - közölte az RMDSZ.

„Hálózatba szervezzük azokat a magyarlakta településeket, ahol a mai napig fellelhető az Árpád-házi király öröksége. A projekt által az erdélyi magyar emberek megismerhetik és megmutathatják értékeiket, a turizmus által munkahelyeket, jobb életkörülményeket teremthetünk, a helyi termékek piacát is növelhetjük. A projekt megerősítheti az emberekben azt az érzést, hogy érdemes itthon, Erdélyben tervezni jövőt, mert olyan értékeink vannak, amelyekre büszkék lehetünk, s amelyeket hasznosítva jobban tudunk élni” – idézi a közlemény Hegedüs Csilla kultúráért felelős ügyvezető alelnököt.

A Szent László út Erdélyben és Észak-Magyarországon 44 helyszínt tartalmaz: Erdélyből Bihar, Hargita, Hunyad, Kolozs, Kovászna, Maros és Szilágy megye 32 települése szerepel benne egyelőre, Magyarországról pedig 12 település. „Az út kiépítésének első lépéseként megvalósul a 44 helyszín kutatása, az illető településeket és a teljes utat bemutató kiadványok készülnek. Az útvonalat interaktív honlap és komplex marketingterv teszi majd vonzóvá minden érdeklődő számára, amelyekkel elsősorban a fiatalabb korosztályt szeretnénk megszólítani” – mutatott rá Hegedüs Csilla.

Az ügyvezető alelnök elmondta: a szervezők egyik célja, hogy megismertessék a világgal a Szent Lászlóhoz kapcsolódó értékeket, ezt pedig modern eszközökkel tegyék. Olyan helyekre vonzanák a turistákat, ahol hagyományosan nem fordulnának meg, növelve a magyarlakta térségek látogatottságát, ezáltal pedig munkahelyeket létesítenének olyan közösségekben, ahol nagy szükség van rájuk. A projekt következő, nagyobb lépéseként uniós pályázatok segítségével térképeznék fel a teljes Kárpát-medencében a lovas király nevéhez kapcsolódó helyszíneket.

„A cél az, hogy egy közös érték mentén összekössük a kárpát-medencei magyarságot, emellett azonban ne csak a Szent Lászlóhoz kapcsolódó értékeket mutassuk meg, hanem az erdélyi értékek minél nagyobb skálájára hívjuk fel a figyelmet, és hasznosíthassuk ezeket a turizmus segítségével” – tájékoztatott az örökségvédelmi szakember. Hozzátette: az utat Magyarország Kormányával együttműködve összekötik a Szent László évvel, azért is indul idén, a két projekt pedig egymást támogatja. Konferenciát, kiállítást, rendezvényeket is szerveznek. Az örökségút épített örökségi elemeket (például Szent László-falképeket), mondavilághoz kapcsolódó helyszíneket, valamint Szent László nevét viselő településeket érint. „A kutatás azt is elősegíti, hogy újabb helyszíneket fedezzünk fel, a cél pedig az, hogy Erdélyt teljesen lefedjük” – jelentette ki Hegedüs Csilla, majd hozzáfűzte: egy teljes Erdélyt lefedő telefonos applikáció is készül majd, amely jelentősen növelheti a régió turisztikai vonzerejét.

A projekt lebonyolításában erdélyi és észak-magyarországi örökségvédelmi és turisztikai szakemberek, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem oktatói, valamint az RMDSZ megyei és helyi szervezetei is részt vesznek. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS