2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Verdi-hónap lesz a Kolozsvári Magyar Operában

2017. február 01. 14:50, utolsó frissítés: 14:50

Giuseppe Verdi nagy hármasát, a Rigolettót, A trubadúrt és a Traviatát tűzte műsorára februárban a Kolozsvári Magyar Opera.

Az 1851-es Rigoletto, majd két évre rá A trubadúr és a Traviata operákkal vált egyértelművé: az olasz opera a csúcsra ért. Verdi a legdivatosabb operaszerzővé vált, minden nagyvárosban ő volt műsoron. A zeneszerző a kiválasztott kevesek, Mozart, Wagner és Puccini körébe tartozik: legalább egy tucat műve van állandóan színpadon.

Az ok két szóban összefoglalható: dráma és dallam. Isaiah Berlin filozófus, szellemtörténész így summázta Verdi varázserejét: "A nemes, egyszerű, töretlenül eleven, természetes teremtő- és szervezőerejű Verdi egy immár nem létező világ hangja. Azért oly népszerű máig mind a kiművelt, mind a legegyszerűbb hallgatóság körében , mert örök érzelmi és tudati tartalmakat fejezett ki a legközvetlenebb módon – akárcsak Homérosz, Shakespeare, Ibsen és Tolsztoj."

A Rigolettóra február 2-án (karmester: Horváth József, rendező: Selmeczi György), a Traviatára 16-án (karmester: Jankó Zsolt, rendező: Gombár Annamária), A trubadúrra pedig 23-án (karmester: Jankó Zsolt, rendező: Szabó Jenő) kerül sor a Kolozsvári Magyar Operában. Mindhárom előadás este fél héttől kezdődik. A Traviata különlegessége, hogy Violetta Valery-t a Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő, Miklósa Erika alakítja, A trubadúrban pedig Leonora szerepében Egyed Apollónia debütál. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS