2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Budapesten ünnepli 24. születésnapját az Osonó

2017. február 01. 14:58, utolsó frissítés: 14:58

Február 3-án, Budapesten ünnepli születésnapját az Osonó, mivel a csapat ebben az időszakban az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadás budapesti adaptációján dolgozik.

Az 1993-as alapítás óta a társulatnak 160 tagja volt, ebből 48 személy maradt színházközelben színészként, rendezőként, dramaturgként, táncosként, koreográfusként, díszlettervezőként vagy technikusként. Összesen 20 előadás került bemutatásra, amelyből 6 koprodukcióként készült el. A tíz éve új alapokra fektetett független színházműhely az előadások játszásán túl számos oktatási és szociális projektet szervezett. Az utóbbi tíz évben 3 kontinens 24 országának 213 településén, összesen 982 alkalommal mutatott be előadást a társulat, amely 30 hazai és nemzetközi díjat tudhat magáénak.

A magyarországi Tiszta Formák Alapítvány által támogatott Osonó Színházműhely egy olyan független, alternatív színházi kezdeményezés, amely a létrejövő előadásokon túl párbeszédre törekszik a közönséggel, annak érdekében, hogy inspirációt adjon, hogy felelős és kreatív emberként keressék meg helyüket a társadalomban. A színházi, oktatási és szociális projekteken keresztül, az Osonó intenzív élményt biztosítunk a résztvevők számára, hogy saját önismeretük és másokkal való kapcsolataik fejlesztését elősegítse. A független társulat állandó tagjai főként fiatal önkéntesek, színészek, középiskolás diákok, nemzetközi önkéntesek. Közös céljuk, hogy korunk mindennapi történéseit felismerjék, művészi alkotássá formálva alternatív megoldásokat keressenek.

Az Osonó kifejezés idézi azt a színházi formát, amelyet a társulat képvisel: közeledni, meghallgatni, meglátni a vándorló ember álmait, félelmeit, szenvedélyeit és örömeit, aztán a megfigyelt valóságokat olyan történetbe helyezni, amely tükörként hat a néző számára.

A társulat 2016-ban az Európai Parlament értékelése által az Ifjúsági Nagy-Károly Díj Nemzeti győztese lett, 2015-ben Regisztrált Tehetségponttá vált és 2012-ben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Csokonai Vitéz Mihály Közösségi díját vehette át.

Az Osonó Színházműhely alapítója és vezetője 1993- 1998 között Salamon András volt, 1998-tól a társulat vezetője Fazakas Misi. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS