2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mától pályázhatnakaz Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre a magyar városok

2017. február 20. 20:11, utolsó frissítés: 20:11

Hétfőtől nyújthatják be pályázatukat azok a magyarországi városok, amelyek el szeretnék nyerni az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet.

Az Európa Kulturális Fővárosa az Európai Unió által indított kezdeményezés, melynek célja Európa népei közös kulturális vonásainak hangsúlyozása, a kulturális sokszínűség megőrzése és a városok nemzetközi arculatának erősítése a kultúra révén - emlékeztetett az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Kulturális Államtitkársága az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa viselheti.

A cím elnyeréséhez pályázni szükséges: a pályázni kívánó magyarországi városok közül az Emmi egy független, az Európai Unió intézményei által kijelölt szakértői testület közreműködésével választja ki azt a települést, amely esélyes a címre - közölték.

Minden pályázatnak olyan kulturális programon kell alapulnia, amely erős európai dimenzióval bír. Magyarország a jelölésről legkésőbb négy évvel a cím viselésének éve előtt értesíti az Európai Parlamentet, a Tanácsot, a Bizottságot és a Régiók Bizottságát.

A testület amellett, hogy egy várost a cím viselésére javasol, egyben arra is javaslatot tehet, hogy mely város kapassa meg a Melina Mercouri-díjat, melynek összege 1,5 millió euró.

A pályázat benyújtási határideje december 20.

A cím iránt érdeklődő városok képviselői március 6-án az Emmi által a Magyar Nemzeti Múzeumba meghirdetett információs napon kaphatnak további tájékoztatást a pályázatra való felkészüléshez - közölte a tárca. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS