2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szakács Tamás fotóiból nyílik kiállítás a kolozsvári Kaja Tanyában

2017. március 02. 15:18, utolsó frissítés: 15:19

Ma nyílik Kolozsváron Szakács Tamás (alias Thomas Cook) kiállítása, „Passages/Átjárók” címmel. A kiállítás két képsorozatot mutat be, amelyek jellegzetesen Kolozsvárhoz köthetőek. A képek egy része a múlt század elején épült régi lépcsőházak világát, a másik része pedig multiexpozíciós technikával rögzített portrésorozat mutat be. A kiállítás március 2-10. között megtekinthető a Kaja Tanya étteremben (Inocentiu Micu Klein 11).

A felvételek többnyire a kíváncsiság és véletlenszerűség termékei, amik nem okvetlenül jelzik az alkotó érdeklődési körét, de bizonyosan közel állnak hozzá: „A címadással nem a képen szereplő helység-részletek építészeti jellegére utaltam, sokkal inkább arra, hogy a több esetben megőrzött arculat milyen hiteles átjárót biztosít a múltból a jelenbe, valamint a jövőbe, amerre tartunk” – mondja a „Passages/Átjárók” című kiállítás szerzője.


A témákat saját hivatalos oldalán magyarázza, az első témáról így vélekedik: „Íme, egy olyan képsorozat, ami a múlt század elején épült lépcsőházak világát mutatja be. Többségük még a Monarchia idején tervezett paloták és társas házak arculatát tükrözi, némelyik funkciója az idők során változott, mások a tervezők álmai szerint szolgálják hasznukat.”

A multiexpozíciós technikával rögzitett portrésorozat „egy némileg szürrealista képsorozat a kolozsvári mindennapokból. Társasházak, utcák és terek, néhány ismerős elkapott tekintete.”


A szerző multiexpozíciós sorozata még kísérletezési fázisban van, lényege, hogy a képeket elkészítés után „nem vittem azonnal a laborba előhívni, hanem a visszatekerés után újra használni kezdtem, így a képeken tulajdonképpen több kép jelenik meg” – fejti ki Tamás.

Szakács Tamás székelyudvarhelyi születésű, viszont egyetemi évei befejeztével (jogot és nemzetközi kapcsolatokat tanult) Kolozsváron maradt. Fotográfiával az egyetem utolsó éveiben kezdett el foglalkozni. Újságkihordás közben megfigyelte a régi házak szerkezetét: lépcsőket, falakat, mennyezeteket, kapukat, amik szerinte „méltatlanul kevés figyelmet kapnak, noha izgalmasak és szépek”. Ezt az észrevételét kötötte össze a fotózással és hozta létre a blogját: „Ha úgy vesszük, a fényképészet nekem inkább csak egy eszköz, a gondolataim közlésmódja, amivel azokat az élményeket örökítem meg, amelyek az idő folyamán érnek, és valamiért nagyobb hatással vannak rám”.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS