2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Konferenciával és kiállítással emlékeznek Duchamp száz éves Forrására

2017. március 24. 10:22, utolsó frissítés: 10:22

1917-ben, száz éve alkotta meg Marcel Duchamp francia származású művész Forrás című alkotását, amelyet szakemberek az elmúlt évszázad legjelentősebb művének választottak. Erre az eseményre emlékeznek közös eseménysorozatban a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke, a Debreceni Egyetem Filozófiai Intézete és a balmazújvárosi Veres Péter Kulturális Központ.

A három intézmény Forrás 100 – Csordultig Duchamp-mal címmel szervez konferenciát 2017. április 7-8. között Balmazújvároson, a Semsey-kastélyban. A rendezvény célja, hogy Marcel Duchamp ikonikus és paradigmatikus jelentőségű Fountain című alkotásának centenáriumáról megemlékezve alkalmat biztosítson a szerző munkásságához és az általa életre hívott művészeti fordulathoz kapcsolódó tudományos eszmecserére.

A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti szak „Forrás 100 – Duchamp itt járt” című kiállítása egyrészt Marcel Duchamp Forrására reflektál, másrészt a kortárs művészet egyik megkerülhetetlen központi kérdésére, a ready-made-ek értelmezésének ad teret. A Forrással kapcsolatban felmerül az a kérdés, hogy hogyan fogadhatták el a kritikusok, a kereskedők, a gyűjtők, a muzeológusok és végső soron a befogadók műalkotásként a közönséges tárgyat? Hogyan lehet hatványozottan újabb és újabb műalkotásokat teremteni a véletlen „rendez-vous” segítségével?

Az eredeti műalkotás Alfred Stieglitz fotóján (Wikipédia)Az eredeti műalkotás Alfred Stieglitz fotóján (Wikipédia)


A kiállításra készült munkák között poszterek, kisfilmek, plakátok, animációk, képversek és művészkönyvek is helyet kapnak. A szak oktatói is szerepelnek a kiállításon, plakátokkal, illusztrációkkal, installációkkal. Mindezek forrása a Duchamp Forrása által megnyitott kreatív, szabad alkotás mezeje.

A kiállítás időpontja: 2017. április 6. – 2017. május 22.; kedd-vasárnap, 10-18 óráig; helyszíne: Semsey Kastély; 4060 Balmazújváros, Debreceni u. 2.
(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS