2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Idén is versenyt hirdet a Jazz in the Park: hazai és külföldi jazz-zenészek egyaránt jelentkezhetnek

2017. március 28. 12:15, utolsó frissítés: 13:20

Jazz-zenét játszó zenekarok jelentkezhetnek március 27-vel kezdődően a Jazz in the Park Nemzetközi Jazzfesztivál versenyére, amelyet 2017. június 27-29. között rendeznek sor Kolozsváron. A fesztivál versenyprogramja azokat a zenekarokat szeretné felsorakoztatni és népszerűsíteni, amelyek ebben a zenei stílusban alkotnak, és díjazza a legígéretesebb együtteseket, országos szinten bemutatni őket, valamint lehetőséget kínál nekik, hogy szakértői zsűri és többezer fős közönség előtt játszhassanak.

A versenybe hazai és külföldi jazz-zenészek egyaránt jelentkezhetnek, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségűek, hány évesek, milyen szinten művelik a jazz-zenét vagy milyen hangszeren játszanak. A jazz műfaján belül bármilyen irányzathoz tartozó művek választhatók: acid jazz, bossa nova, cool jazz la funk, free, blues, jazz rap, jazz rock, nu jazz, punk jazz vagy swing.

"A Jazz in the Park versenyprogramját idén már harmadik alkalommal rendezzük meg és büszkék vagyunk arra, hogy e fesztivál keretében mutathatunk be, fedezhetünk fel jazzegyütteseket. A versenyprogram folyamatosan bővül, tavaly már nemzetközivé vált, hiszen hat különböző országból neveztek zenekarok. A legfontosabb azonban, hogy állandó helyszíne van a Szamos-parton, amely zsúfolásig megtelik érdeklődőkkel úgy is, hogy hét közben zajlott. Számunkra ez azt jelenti, hogy az emberek szeretik azt a zenét amit hozunk nekik és szeretik a parton hallgatni a jazzt" - jelentette ki Alin Vajda fesztiváligazgató.

A jelentkező zenészek a verseny számára fenntartott Szamos-parti színpadon játszanak majd, a Jazz in the Park fesztivál keretében, a díjak összértéke pedig meghaladja az 5000 eurót.

I. díj - 9000 lej. Ezen kívül a nagydíjas jövőre felléphet a Sétatér nagyszínpadán is a fesztivál nyitókoncertjén
II. díj - 4500 lej
III. díj - 2500 lej

Különdíjak a legjobb énekesnek, hangszeres zenésznek, a legjobb saját szerzeménynek - egyenként 1000 lej.

A legértékesebb szerzeményért járó különdíj: hangfelvétel és utómunkálatok 4 szám erejéig a kolozsvári Corvin Recording Studio professzionális stúdiótermében.

"A Jazz in the Park Nemzetközi Verseny a romániai jazz-zene számára is remény és lehetőség a fiatal előadók bemutatására. Büszke vagyok, hogy én is részt vehettem ezen a versenyen, és úgy hiszem: a nagydíjnak, amelyet elnyertünk, komoly súlya lesz a továbbiakban, ha a Jazz in the Park Románia és Dél-Kelet Európa egyik fontos seregszemléjének bizonyul. - mondja Cătălin Huțanu, a C.A.L.I. Quartet nevű együttes zongoristája.

A többezres közönség előtti fellépési lehetőség és a díjak mellett valamennyi jelentkező előadó adatai bekerülnek majd egy hazai és nemzetközi zenészeket tömörítő adatbázisba, amely hasznos információkat rögzít majd az együttesekről, így lehetőséget biztosít a rendezvényszervezők és más érdeklődők számára, hogy jövőbeli koncertek és együttműködések érdekében megkeressék őket.

A Jazz in the Park Nemzetközi Versenyt szakértő zsűri bírálja el. Tagjai: Bágyi Balázs, a Magyarországi Jazz Szövetség elnöke, Florian Lungu, a romániai jazzvilág tudósítója, író és koncertszervező, Stefan Vannai, jazztanár, Dragoș Bâscă, koncertszervező, a Twin Arts managing partnere, valamint Takács Aranka, a Jazz in the Park Verseny menedzsere.

Azoknak az előadóknak, akik rész szeretnének venni a Jazz in the Park Nemzetközi Versenyen, 2017. május 17-ig kell kitölteniük online a jelentkezési űrlapot.

A versenyre 2017. június 27-29. között kerül majd sor Kolozsváron, a Szamos-parton zajló Jazz in the Park Fesztivál keretében. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS