2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Román előadásokat hoznak a Csíki Játékszínbe

2017. március 28. 15:48, utolsó frissítés: 15:48

Első alkalommal finanszíroz román nyelvű színházi előadásokat Csíkszereda önkormányzata. A Luceafărul elnevezésű programsorozatban négy vendégelőadást láthatnak a csíkszeredai román ajkú lakosok.

Az ötlet a Csíki Játékszín igazgatójától, Parászka Miklóstól származik, aki szerette volna, hogy a román lakosság számára is biztosítsanak előadásokat.

"A román ajkú lakosságnak nyelvi akadályok miatt nem nagyon volt lehetősége részt venni előadásainkon, így bérletes rendszerben hoznánk előadásokat, abban a reményben, hogy a közönség megszereti színházunkat és a magyar nyelvű előadásokra is ellátogatnak majd, amelyeket az igények függvényében feliratozni is fogunk" - nyilatkozta Parászka.

Marius Ţepeluş
helyi tanácsos felkarolta az ötletet, a helyi tanács pedig 40.000 lejjel támogatja a színházat ennek a projektnek a kivitelezésében. A tanácsos elmondta, a felnőttek és középiskolás diákok számára terveznek vendégelőadásokat, a 40.000 lejes támogatás még kiegészülhet 200 bérlet összegével is.

A tanácsos szerint nagyon sok csíkszeredai román anyanyelvű lakos igényelte, hogy román nyelvű előadásokat is színre vigyenek Csíkszeredában, az esztétikai és kulturális értékekhez pedig mindenki számára hozzáférést kell biztosítaniuk.

"Az ötlet a színháztól származott és felelős önkormányzatként természetesen elfogadtuk ezt a programot. (...) Ezt a megoldást találtuk, hogy a román anyanyelvű lakosság is hozzáférhessen a kulturális eseményekhez. Eddig is voltak ilyen próbálkozások, hogy román társulatokat hívtunk meg, de ez nem volt rendszeres, vagyis hogy tudják az emberek, hogy jövő héten mehetnek színházba és egy hónap múlva ismét lesz előadás. Most már nem kell elutazniuk Bukarestbe vagy máshová, hanem megtekinthetik ezeket itt, Csíkszeredában" - nyilatkozta Füleki Zoltán alpolgármester az Agerpres hírügynökségnek.

A Csíki Játékszín színházat 1999-ben alapították meg, a Csíkszeredai önkormányzat finanszírozza és magyar nyelvű előadásokat visznek színre. Az utóbbi években román társulatokat is meghívtak, ugyanakkor próbálkoztak az előadások szinkronizálásával is. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS