2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A vargyasi Daniel-kastély és az alsórákosi Sükösd-Bethlen kastély jövőjéről tartanak konferenciát

2017. március 31. 17:51, utolsó frissítés: 2017. április 06. 12:42

Árkoson, Kovászna megyében szervez 2017. április 22-én konferenciát a PONT Csoport, ahol bemutatják a vargyasi Daniel-kastélyra és az alsórákosi Sükösd-Bethlen várkastélyra kidolgozott fejlesztési modelleket.

A modellek alapjául azok az ötletek szolgálnak, amelyeket a 2016. decemberében szervezett Kastély FORMULA táborban résztvevő 37 fiatal dolgozott ki. Az ötletek között szerepelt kulturális központ, pihenési és gyógyászati központ, kastélyhálózat, mesterségek iskolája és kalandjáték-központ létrehozása is. Ezekre az ötletekre alapozva szakértők segítségével a PONT Csoport kidolgozza a két kastély hosszútávú fenntarthatósági tervét.

A konferenciára minden érdeklődőt, kastélytulajdonost, működtetőt és szakértőt szeretettel várnak a szervezők. Az esemény ingyenes és nyitott mindenki számára, viszont előzetes regisztrációhoz kötött. A szervezők arra kérik azokat, akik részt akarnak venni a konferencián, hogy regisztráljanak a következő online űrlap kitöltésével: https://goo.gl/pluR6D

A Kastély Erdélyben Koalíció 2016. szeptemberében kezdte el működését. A kastélytulajdonosokból és működtetőkből álló koalíció, amely a koalícióban résztvevő kastélyok mindenkori állagának megóvását és az ehhez szükséges megelőző intervenciókat célzó intézkedéseket; továbbá a hálózat számára szükséges tájékoztató és népszerűsítő jellegű projektek és tevékenységek lebonyolítását, illetve alapszintű szakmai tanácsadás biztosítását tűzte ki célul. A koalíciót jelenleg 18 erdélyi kastély és kúria tulajdonosa, illetve működtetője alkotja, koordinálását pedig a PONT Csoport bonyolítja szakértők együttműködésével. A kezdeményezők április végéig bővíteni szeretnék a koalíciót, hogy legalább 30 kastélytulajdonos és működtető legyen tagja.

A Kastély Erdélyben program célja egy olyan stratégia és hálózat kialakítása, amely az erdélyi kastélyok és kúriák hosszútávú gazdasági és társadalmi fenntartható hasznosítását szolgálja. Mindez helyi és regionális szintű tervezéssel, a műemléképületek restaurálására és revitalizációjára fordítható alternatív forrásbevonási lehetőségek felkutatásával, egy információs és szakértői hálózat, illetve egy támogató közösség kiépítése által valósítható meg.

A Kastély Erdélyben program 2017. április végéig megvalósuló tevékenységei a Kastély Erdélyben – stratégia és fejlesztési modellek elnevezésű projekt részét képezik, amely izlandi, liechtensteini és norvég alapokból részesült 454.950,74 RON értékű támogatásban, Románia Kulturális Minisztériumának Projektmenedzsmenti Osztályán keresztül, a Kulturális és Természeti Örökségek Megőrzése és Felélesztése Program keretében.(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS