2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két új kortárs táncbemutatóval jelentkezik a Kolozsvári Magyar Opera balettkara

2017. április 21. 14:13, utolsó frissítés: 14:13

Két év után, 2017. április 27-én 18:30 órától újabb kortárs táncbemutatóra készül a Kolozsvári Magyar Opera balettkara. A Jakab Melinda által rendezett előadás első felében A test ébredése, Szergej Rahmanyinov és Szergej Prokofjev zenéjének részleteire épített egyrészes koreográfiát ősbemutatóként láthat a közönség, majd az előadás második felében Bartók Béla A csodálatos mandarin c. műve kerül kortárs táncmozgással a színpadra. Az est folyamán számos olyan kiemelkedő fiatal táncművész szerepel, akik belföldön és külföldön egyaránt elismerésekben részesültek.

„A táncművészt legfőképp a test és lélek összekapcsolódása izgatja a táncban. Bátran mondhatom, legősibb hatóerönk a testi hatóerő. Itt dől el, hogy egyáltalán érdemes-e, akarunk-e megmozdulni. Ezáltal hatunk másokra, mozgásunkkal bármit megváltoztathatunk. A táncművész akkor lesz technikailag felkészült, amikor minden mozdulatban benne van, szinte egybeolvad vele, megmutatkozik, teret enged a nézőnek arra, hogy a test szellemét megértse. Ez az előadás ezt a kapcsolatot szándékszik elmélyíteni mind a táncosokban, mind a közönségben is” – nyilatkozta Jakab Melinda koreográfus-rendező.A test ébredésében a rendező víziója a világmindenség alakulásánál kezdődik, így a főszereplő is a gerincesek megjelenésétől - érzések és mozgás által - fejlődik madárrá, főemlőssé, emberré, majd egy olyan teremtménnyé amely a technológia rabjává válik, egy kiborgok által vezetett érzéketlen világban. Az egyrészes előadás női főszereplője, Viorica Bogoi, ezt a megbízatást kihívásként éli meg, ugyanakkor utazásként a tánc világában. „Ez a számomra eddigi legkomplexebb előadás koreográfiai, valamint a mozgások technikai nehézsége szempontjából. Az előadás koreográfiája pedig az a koncepció mentén követi az evolúciót amelyben a test rendkívül hajlékony, harmonikus mozgásoktól eljut a szigorú robotszerű mozgásokig”- nyilatkozta Bogoi.

„Sosem szerettem azokat a szerepeket ahol nincs lehetőségem kifejezni önmagam. A Jakab Melinda által rendezett koreográfiákban – a szerepnek megfelelő határok között – alkalmam és lehetőségem van mindent beleadni és szabadon kifejezni magam. Ez lesz eddigi karrierem legizgalmasabb és remélem legsikeresebb előadása, amelyet nagy lelkesedéssel várok. Az élmény nem fejezhető ki szavakban” – nyilatkozta Vlad Sebastian főszereplő.

Az evolúció története a zenével és a kortárs táncmozgással ötvözve egy látványos egészet képeznek.A csodálatos mandarin kapcsán Jankó Zsolt karmester így nyilatkozik: „Az első dolog amit maga Bartók egy levelében írt feleségének a mandarin zenéjéről: „Pokoli muzsika lesz, ha sikerül az eleje… Rettenetes zsivaj, csörömpölés, csörtetés, tülkölés; egy világváros utcai forgatagából vezetem be a hallgatót az apache-tanyára”. Ez a mondat és A csodálatos mandarin zenéjének kezdete jutott eszembe pár évvel ezelőtt, amikor megálltam Bartók New-York-i lakásának bejáratánál és arra gondoltam, hogy Bartók szinte előrevetítette élete utolsó színterét. Ez a mű a 20. századi zene egyik legjelentősebb alkotása. Kellőképpen avantgárd, ugyanakkor mély zenei és társadalmi tartalommal bír.”

Látványban is lenyűgözőnek ígérkezik a két kortárs koreográfiát színre vivő bemutató, hiszen Ledenják Andrea és Jeremiás Bianca Imelda jelmeztervező, valamint Tenkei Tibor és Szántó Szilárd díszlettervező olyan színpadképet állított össze és valósított meg, amely az anyagok, smink, eszközök használatában valóban egyedivé és különlegessé teszi az előadást.


A TEST ÉBREDÉSE - bemutató
Részletek S. Rachmaninov, S. Prokofiev műveiből                  

Vezényel: Jankó Zsolt
Szereposztás: Viorica Bogoi, Vlad Moldovan, Popa Adrian (KID A) m.v., Popa Octavian m.v., Ionuța Simina Oprean, Delia Göllner, Ioana Tőkés, Kálmán Róbert Attila, Matei Holeleu m.v., Andreea Popa, Florin Ianc, Rîpă Alin, Oana Siminic m.v.
Közreműködik a KMO balett-, zene- és énekkara
Zongoránál: Nagy Gergő. Díszlet: Tenkei Tibor. Jelmez: Ledenják Andrea. A jelmeztervező munkatársa: Tankó Bernadett. Ügyelő: Venczel Péter
A koreográfus munkatársa: Rareș Arcadie Cîmpean
Rendező-koreográfus: Jakab Melinda

Bartók Béla
A CSODÁLATOS MANDARIN

Vezényel: Jankó Zsolt
Szereposztás: A lány: Viorica Bogoi, Mandarin: Vlad Moldovan, Csavargók: Popa Octavian m.v., Rîpă Alin, Kálmán Róbert Attila, Az öregúr: Rareș Arcadie Cîmpean, A diák: Matei Holeleu m.v.
Közreműködik a KMO ének-, zene- és balettkara
Díszlet: Szántó Szilárd
Jelmez: Bianca Imelda Jeremiás
Ügyelő: Venczel Péter
A rendező munkatársa: Rusu P. Gabriela
Rendező-koreográfus: Jakab Melinda

(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS