2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Igazság vagy merészség: bejelentették a TIFF versenyfilmjeit

2017. május 08. 13:25, utolsó frissítés: 13:52

Bejelentették az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál versenyfilmjeit: 12 alkotás versenyzik a Transilvania Trophy fődíjért, ezek közül 8 elsőfilm.A versenyprogramban román film nincs, viszont van két román vonatkozással bíró alkotás. A God’s Own Country című filmben - amely a kritikusok szerint a Brokeback Mountain brit verziója - Alec Secăreanu játssza a főszerepet. A film egy román munkás és egy fiatal brit farmer közötti szerelmi kapcsolatot követi végig. A My Happy Family című grúz filmnek pedig az operatőre román: Tudor Panduru.

A Playground a lengyel Bartosz M. Kowalski debütje, s a gyermekkori erőszakosságot járja körül, akárcsak az izraeli Yaniv Berman alkotása, a Land of the Little People.

A Zeusz az emberek és sólymok közötti különleges kapcsolatot elemzi, Miguel Calderón mexikói rendező saját életéből kiindulva. Szintén személyes élményből merít a Heartstone című izlandi film, Gudmundur Arnar Gudmundsson rendezésében.Az uruguayi A delfinek kelet felé úsznak című uruguayi filmben egy apa és lánya egy hétvégés találkozását követhetjük nyomon, A krizantémok ideje című ukrán film pedig egy fiatal özvegy odüsszeiáján kalauzol végig.

A Glory című bolgár-görög alkotás a locarnói filmfesztivál különdíját kapta meg, az ausztrál Hounds of Love-ból pedig a főszereplő Emma Booth nyerte el a velencei filmfesztivál legjobb alakításért jár díját.

Berlinből érkezik a Simulation, az iráni Abed Abest első filmje, amely a versenyprogram leglátványosabb filmjének ígérkezik. A spanyol El Rey Borni egy négyszemélyes fekete komédia, amelyben egy fiatal, aki zavargások során elvesztette a fél szemét, véletlenül találkozik az ezért felelős rendőrrel.A TIFF zsűrijében többek között Clotilde Courau színésznő, Geoff Andrew filmkritikus és Marian Crișan rendező foglal helyet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS