2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

UNITER-díjak: a kolozsvári magyar színház hozta el a legjobb rendezés díját

2017. május 09. 08:33, utolsó frissítés: 09:12

Yuri Kordonsky, a Kolozsvári Állami Magyar Színháznak rendezett A mélyben című előadása nyerte el a tegnap este Temesváron megtartott UNITER-gálán a legjobb rendezés kategória díját.A díjat Kordonsky George Mihăiţatól, a Bukaresti Vígjátékszínház igazgatójától vette át a mintegy négy órás gálaműsor keretei között. A legjobb rendezés kategóriájában egyébként még Ioan Frunză volt jelölve a bukaresti Metropolis Színháznak rendezett Amadeus előadásért, és Bobi Pricop a bukaresti I.L. Caragiale Színház által bemutatott A kutya különös esete az éjszakában című előadásért.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház idén két jelölést kapott, Kordonskyn kívül Bács Miklós A mélyben című előadásban Szatyin szerepében nyújtott alakításáért volt jelölve legjobb férfi mellékszereplő díjára, ezt Gheorghe Visu, a Bukaresti Vígjátékszínház színésze kapta meg a Holt lelkekben alakított Nozdrióv szerepéért.

Ugyancsak két jelölése volt a marosvásárhelyi Tompa Miklós társulatnak is, a Radu Afrim által rendezett Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan című előadása a legjobb előadás díjára volt jelölve (ezt végül az Amadeus kapta meg, ugyancsak a Retromadárban végzett munkájáért jelölték díjra Irina Moscu díszlettervezőt.

A 2017-es jelölő zsűri tagjai Monica Andronescu, Alice Georgescu és Mircea Morariu színikritikusok voltak, akik a 2016. január 1. – december 31. közötti időszak premierjei közül válogattak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS