2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az I. Kalotaszegi Prímásversenyt is megrendezik a Méra World Music fesztiválon

2017. május 09. 14:31, utolsó frissítés: 14:31

A Méra World Music második kiadásán, 2017. július 28-án, a Kalotaszeg NTE Egyesület a Hagyományok Házával megrendezi az I. Kalotaszegi Prímásversenyt hagyományos erdélyi népzenét játszó hegedűsök számára.

A szervezők a 16-35 éves népzenészek jelentkezését várják. A tét nagy: a győztes 7000 RON értékű pénzjutalomban részesül. Jelentkezési határidő: 2017. június 26., 24.00 óra.

Pályázhat minden, a táncházmozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus erdélyi népzenei hagyományt ápoló hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16., de még nem töltötte be a 35. életévét. A népies műzenét vagy népzenei feldolgozásokat játszó pályázók jelentkezését a szervezőknek nem áll módjukban fogadni.

A versenyen minden prímásnak két versenyszámot kell előadnia, egy kötelezőt és egy szabadon választottat, egyenként 5-5 perc időtartamban. A kötelező versenyszámban a versenyzőnek Fodor Sándor „Neti” kalotaszegi prímás játékáról készült, eredeti népzenei felvételekből kell felkészülni. Az összeállításnak kötelezően az alábbi hajnalival (első hajnali, de nem föltétlenül ez a variáció) kell kezdődnie, melyet legalább egyszer el kell játszani:Ezt követően a versenyző egyénileg és szabadon töltheti ki a megmaradt időt „Neti” muzsikájával.

A szabadon választott versenyszámra a következő kalotaszegi prímások játékáról készült, eredeti népzenei felvételekből lehet felkészülni: Antal Ferenc „Árus” (Méra), Boros Samu (Bogártelke), Czilika János (Bogártelke), Kovács Simon „Buráló” (Magyarlóna), Laka Aladár „Kicsi” (Kolozs), Nonika Miklós „Hitler” (Gyerővásárhely), Varga Ferenc „Csipás” (Bánffyhunyad), Viski Rudolf (Gyalu), Zágor Aladár „Pici” (Váralmás).

Megfelelő színvonalú kísérőzenekarról minden versenyző számára a szervezők gondoskodnak.

DÍJAZÁS

I. díj: nettó 7000 RON értékű pénzjutalom,
II. díj: nettó 5000 RON értékű pénzjutalom,
III. díj:nettó 3000 RON értékű pénzjutalom

A zsűri tagjai: Fazekas Levente Pál István „Szalonna”, Papp István „Gázsa”, Szász József.

A versenyre az itt elérhető űrlap kitöltésével lehet jelentkezni.

Jelentkezési határidő: 2017. június 26., 24.00 óra

Az elbírálás feltételei:

A versenyen maximum 10 versenyző vehet részt, amennyiben a jelentkezések száma ezt meghaladja, a beküldött anyagok alapján a zsűri tagjai előzsűrizést végeznek. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó technikai tudása, valamint egyéni, művészi kisugárzása. A zsűri egy alapszintű követelményrendszer mentén (a játék ritmikai, intonációs jellemzői, stílusismeret, hagyományhűség) választja ki a győztest és a gálaműsor fellépőit.

A versenyen való részvétel további részletes feltételeit a jelentkezési űrlap tartalmazza. Az űrlap kitöltésével és a jelentkezés megküldésével a pályázó a versenykiírás jelen felhívásban rögzített és a jelentkezési űrlapon részletezett feltételeit tudomásul veszi, illetve magára nézve kötelezőnek ismeri el.

A versenynap (július 28.) nap programtervezete:
10.00 – érkezés és bejelentkezés;
11.00–14.00 – próba, gyakorlás a kísérettel;
15.00 – verseny, a kötelező zenei anyagból;
16.00 – szünet;
17.00 – verseny, a szabadon választott zenei anyagból;
19.00 – kiértékelés, díjazás;
20.00 – gálaműsor, majd táncház.

További információ:
Szakmai konzulens: Molnár Szabolcs (E-mail: molnarszabi@yahoo.com)
Szervezési, technikai konzulens: Varga J. Csaba (E-mail: varga.csaba@hagyomanyokhaza.hu, Tel.:+36 70 684 5920)

A Méra World Music a világ első kalotaszegi, és Kalotaszeg első nemzetközi világzenei fesztiválja, amelynek a mérai Szarka-telek ad otthont. A fesztivál célja, hogy Kalotaszegnek megmutassa a világot, és a világnak is Kalotaszeget. Kalotaszeg mára az Egyesült Államoktól Japánig mindenhol az európai zene, tánc, népviselet és népi építészet fellegváraként ismert. A régió különlegességét az évszázadok óta együtt érlelődő magyar, román és cigány kultúra gazdagsága adja.  
A világzenei fesztivál időutazást is kínál: a fellépő együttesek az elmúlt ezer év dallamait szólaltatják meg a mérai csűrszínpadon kortárs hanszerelésben.

A Méra World Music idén is a világzene legnagyobbjait hozza el a mérai csűrszínpadra. Fellép a Rendhagyó Prímástalálkozó (HU), a Brigan (IT), a Beltaine (PL), a Fanfara Transilvania (RO), és még sokan mások. De nem kell soká  várni a következő koncertre: június 1-én, gyermeknapon különleges meglepetésekkel készülnek a szervezők kicsiknek és nagyoknak. Fesztiválbérletek továbbra is kedvezményes áron kaphatók. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS