2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bemelegítő rendezvényei is lesznek a Szent László Napoknak

2017. május 15. 16:28, utolsó frissítés: 16:28

Az idén június 19–25. között zajló Szent László Napok „bemelegítő” eseményeiről számolt be hétfői sajtótájékoztatóján Zatykó Gyula, a kulturális fesztivál főszervezője, valamint vendége, Nemes István, a Posticum kulturális központ programigazgatója. Rangos kulturális eseményekkel hangolnak már a június 18-ai nulladik naptól, az igazi fesztiválhangulat pedig idén is az utolsó hétvégén június 23–25. között lesz a nagyváradi várban.

Elhangzott, június 18-án már lesz egy úgynevezett nulladik nap, amikor megszervezik az immár hagyományossá vált, Szent Lászlótól Szent Lászlóig – Két keréken határok nélkül elnevezésű kerékpártúrát.

Aznap este pedig megnyitják Kósa Klára keramikusművész Lelkünk virágai című kiállítását a nagyváradi várban. A tárlat a vallások tisztelgése a reformáció 500. évfordulóján.

A június 19-i, hétfői nap lesz a kulturális fesztivál igazi nyitánya, koszorúzással, ünnepi gálával, amiről a szervezők egy későbbi sajtótájékoztatón terveznek beszámolni, Zatykó Gyula viszont annyit elöljáróban elárult, hogy a Fölszállott a páva tehetségkutató döntőseit is meg lehet tekinteni majd a Szigligeti Színház színpadán. Június 20-án, kedden a Partiumi Keresztény Egyetemmel közösen tető alá hozott tárlatokat nyitják meg – erre szintén a későbbiekben térnek vissza.

Aznap este mutatják be premierként Váradon az Álom havát – Bicskei Zsolt rendező legújabb filmjét június 20-án, kedden 19 órától lehet majd megtekinteni a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében, jelen lesz a rendező is. A 2016-ban bemutatott, 50 perces film alaptörténete, hogy a török dúlásban kiürült Bácska pusztaságán bujdosók érkeznek a romjaiban is monumentális Aracsi Pusztatemplom falai közé.

Szerda este az operett szerelmeseit várják nagy szeretettel, ezúttal is a Kolozsvári Magyar Opera művészeiből alakult együttes szórakoztatja a nagyérdeműt, de nem a tavalyi fellépő tér vissza, hanem az Operett Group Projekt lép a váradi vár kőszínpadára, magukkal hozva a műfaj nagy slágereit.

Az előző évektől eltérően viszont már június 22-én, csütörtökön állni fog a nagyszínpad a várudvarban, Szent László legendák dzsesszre hangszerelve címmel pedig a műfaj neves előadói lépnek színpadra, és adóznak magyar és román nyelven városalapító lovagkirályunk emlékének. Az előadás premier, ezek a dalok még soha sehol nem csendültek így fel.

Az esemény kapcsán Nemes István, a Posticum kulturális központ programigazgatója elmondta, az egész várost meg szeretnék szólítani, hogy mindenki magáénak érezze Szent Lászlót.

A műsor első felében a rendkívül népszerű Harry Tavitian lép színpadra, ő műsorában Bartók Béla román táncait dolgozza fel dzsesszütemekben, és középkori örmény dalokkal is elkápráztatja majd nagyváraid közönségét.

Az előadás második része szól majd tulajdonképpen Szent Lászlóról, ekkor a Balázs Elemér Group zenészei két ismert és elismert énekessel, Andrejszkij Judittal és Mizsei Zoltánnal kalauzolnak el városalapítónk korába: gregorián énekek és Szent László alakját megjelenítő régi magyar egyházi népénekek hangzanak majd el dzsesszre hangszerelve. Két dal között pedig két színész olvas fel részleteket odaillő Szent László-legendákból, román és magyar nyelven egyaránt. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS