2019. november 21. csütörtökOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A tabu lesz a témája az idei KreaTúra összművészeti gyerektábornak

2017. május 16. 13:19, utolsó frissítés: 13:19

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a KreaTúra összművészeti gyerektábort Sepsibükszádon, július 17. és 22. között a Prospero Ifjúsági és Kulturális Egyesület közreműködésében.

A szervezők olyan középiskolás diákok jelentkezését várják, akik érdeklődnek a művészetek, az alkotás, a kultúra iránt. Az eddigi táborokhoz hasonlóan idén is tematikus napok várják a résztvevőket a színház, képzőművészet, irodalom, zene és túrázás területén is.

"Nagy hangsúlyt fektetünk a kortárs művészetekre, az interaktív játékokra, valamint a gyakorlati tapasztalatok általi készségfejlesztésre. Mindehhez olyan fiatal előadókat hívunk segítségül, akik a mindennapokban is ezen művészeti ágakkal foglalkoznak. A résztvevő fiatalok, gyerekek között olyan szabad beszélgetéseknek is teret szeretnénk biztosítani, amelyek a művészetek jövőjéről, a szakmában való elhelyezkedésről, továbbtanulási lehetőségekről is szólnak. Az idei meghívott előadók között vannak irodalmárok, színházi kritikus, színész, rendező, zenész, zeneszerző, képzőművész, galériában dolgozó, pedagógus és filozófus. A közös cél, hogy a résztvevő diákokat gondolkodásra és alkotásra ösztönözzük" - áll a tábor közleményében.

A foglalkozások jó részét a szabadban tartják. A gyerekek munkáit és véleményét majd nyomon lehet követni a KreaTúra-tábor közösségi oldalán, ahol rendszeres beszámolókkal jelentkeznek.

Az idei tábor egységes tematikája a tabu és a tabuk körüli kérdések. Minden tizenévest foglalkoztatnak olyan kérdések, amelyekre a hétköznapokban gyakran nem kapnak választ, vagy egyszerűen zavarban vannak, ha beszélniük kell ezekről. A KreaTúra-táborban úgy próbálnak kényelmetlennek tűnő helyzeteket létrehozni, hogy a gyerkek, a művészetek perspektívájából, biztonságosan tudjanak reflektálni önmagukra és csoporttársaikra.

Az idei tábor egyik másodlagos célkitűzése, hogy közelebb hozzák az idegennyelvűséget a gyerekekhez. Lesz két külföldi zenész meghívott, akik nem beszélnek magyarul, így a zenei foglalkozások alatt kialakuló nyelvi nehézségek rámutatnak a zenei nyelv egységes használatára.

A hat nap alatt olyan kalandra hívják a diákokat, ahol gyakran kell improvizálniuk és felismerniük saját határaikat. Teret és kellékeket biztosítanak ahhoz, hogy megismerjék és elfogadják egymást, illetve fellelősséget vállaljanak a gyermeki demokrácia által biztosított szabadság iránt. A tábor szabályzatát a résztvevő diákokkal közösen alkotják meg, így ők maguk is jobban tisztelik a saját szabályaikat és következetesebben tartják be, vagy szegik meg.

"A KreaTúra-tábor idén is követi a „jó tábor” receptjét, amelyet a gyerekekkel közösen alkottunk meg: 1 hét, 1 faluban, 1 iskolában, 1 sportcsarnokban, 1 túra, 5 művészetiág, 35 középiskolás diák, fiatal és lelkes előadók, interaktív foglalkozások, játékos workshoppok, természet, kultúra, finom ételek, beszélgetések, figyelem, szeretet, barátság, gondolkodás, színház, irodalom, zene, képzőművészet, tánc, felszabadulás, a másság elfogadása, egy megbízható szervező csoport és 150 liter friss házi tej" - írja még a közlemény. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS