2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felújítják a szászkézdi evangélikus erődtemplomot

2017. május 22. 17:44, utolsó frissítés: 2017. május 23. 11:42

Európai uniós alapokból újítják fel az UNESCO-világörökség részét képező szászkézdi evangélikus erődtemplomot - tájékoztat a központi fejlesztési régió hétfőn kiadott közleménye.

A 2,32 millió lej értékű (ebből 2,16 millió lej vissza nem térítendő) támogatásról szóló dokumentumot hétfőn írta alá Johannes Halmen, a szászkézdi evangélikus parókia képviselője és Simion Creţu, a fejlesztési régió igazgatója.

A szászkézdi és a másik hat, a központi fejlesztési régió területén lévő templom, amelyeket a világörökség részének nyilvánítottak (Berethalom, Nagybaromlak, Prázsmár, Szászfehéregyháza, Kelnek, Székelyderzs), több mint ötszáz éve épült, és a régió épített örökségének legreprezentatívabb darabjait képezik."A munkálatokkal teljesen felújítják (falak, tetőzet, lépcsők, padlózat, elektromos hálózat) a templom harangtornyát, amely az egyik legszebb középkori építmény Erdélyben" - írja az idézett dokumentum.

Miután 2019-ben a felújítási munkálatokat befejezik, a turisták a templom mellett a tornyot is látogathatják majd. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS