2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

netWorks: Barabási Albert-László előadása és csoportos kiállítás lesz Sepsiszentgyörgyön

2017. május 26. 14:52, utolsó frissítés: 2017. június 03. 11:44


Update: Barabási Albert-László Sepsiszentgyörgyre, június 4-ére meghirdetett A HÁLÓZATOK: A világhálótól a művészeti hálózatokig című előadásának a nagyszámú jelentkező miatt megváltozik a helyszíne. Így az előadásra 17 órától nem a Háromszék Táncstúdióban, hanem a Tamási Áron Színház nagytermében kerül sor.

Barabási Albert-László világhírű fizikus, hálózatkutató látogat el Sepsiszentgyörgyre és tart előadást június 4-én a netWorks című művészeti projekt keretében. A HÁLÓZATOK: A világhálótól a művészeti hálózatokig című nyilvános előadásra 17 órától kerül sor a Háromszék Táncstúdióban, amelyet a netWorks című csoportos kiállítás megnyitója követ 19 órától a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.  
 
A hálózatkutatás úttörőjeként ismert, csíkkarcfalvi származású Barabási Albert-László a skálafüggetlen hálózatok felfedezésével szerzett nemzetközi hírnevet. Jelenleg a bostoni Northeastern Egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpontjának (Center for Complex Network Research) vezetője és a Harvard Egyetem orvosi karának (Division of Network Medicine, Harvard University) oktatója. Sepsiszentgyörgyi, nagyközönségnek szóló előadásában a komplex hálózati rendszerekről fog beszélni, de a skálafüggetlen hálózatok és a művészet összefüggésére is kitér. Az előadás magyar nyelven fog zajlani.

A netWorks című kiállítás romániai, magyarországi és szlovéniai művészek hálózatokra épülő, vizualizáló munkáiból válogat. Olyan műveket és projekteket mutat be, amelyek alapja valamilyen típusú hálózat vagy kapcsolati rendszer. A hálózat kapcsán többünknek nagy valószínűséggel az internet jut eszébe, és bár lesz olyan mű, amely a világhálót használja forrásként (Váncsa Domokos, Webclock), az alkotások többsége másfajta hálózatokra épít. Lia Perjovschi munkájában modern történetek információs archívumát láthatjuk, amelyeket különböző csoportokba rendezve diagramok formájában mutat be. Ezt tekinthetjük a tudás hálózatának is.Szombathy Bálint focilabdát követő vonalrajzsorozata, a Futbalogram ennél lazább hálózatot szemléltet, látvány szintjén azonban mégis sűrű szövésű, izgalmas képi kompozíciót körvonalaz. A hálózat témájának sajátos megközelítését képezi a szlovéniai IRWIN group alkotása, az East Art Map, amely nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy 1945-től 2000-ig rekonstruálja a kortárs művészet történetét. KissPál Szabolcs Edging című videomunkája első látásra kilóg a sorból, de az alaposabb tekintet észreveheti, hogy a videotechnika segítségével mesterségesen létrehozott  jelenség mögött, amelyet bemutat, mozgások komplex hálózatának feltérképezése áll.

Pacsika Rudolf Illetékesség című installációjának videodokumentációjában a kerekesszékek szinkronmozgását  a szociális alkalmazkodás, a kiszolgáltatottság kapcsolataiként értelmezhetjük. Horváth László Urban confuse című videójában a mindennapi használatban elterjedt, navigáló rendszerekből telepít egy tucattal autója szélvédőjére, és miközben szimultán működteti ezeket, megpróbál eljutni a budapesti úthálózaton a 0 km-hez.

Matei Bejenaru Travel Guide installációja Romániából ad meg pontos útvonalleírást/térképhálózatot a Londonba illegálisan kiutazni és munkát vállalni szándékozók számára. A kiállításnak része még Mădălina BRAȘOVEANU Megfigyelt művészek című kutatói projektje, Angel Judit Barabási Albert-Lászlóval készített interjúja, valamint a budapesti Artpool Művészetkutató Központ archívumának A kapcsolatművészet kertje / Ray Johnson website projektje.
 
A kiállítást Barabási Albert-László nyitja meg, kurátorai: Kispál Ágnes-Evelin, Bartha József és Kispál Attila. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a netWorks egy vándortárlat, melynek csupán egyik helyszíne Sepsiszentgyörgy, ahol június 5. – augusztus 20. között lesz látogatható. Második állomása Marosvásárhely, itt várhatóan 2017. november 9-én nyílik meg a kiállítás egy bővített változata. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS