2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Együttműködik a nyíregyházi, a szatmárnémeti, az ungvári és a kassai múzeum

2017. május 29. 15:35, utolsó frissítés: 15:35

Közös kiállítások rendezése és európai uniós pályázati programok megvalósítása a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet a nyíregyházi, a szatmárnémeti, az ungvári és a kassai múzeumok vezetői írtak alá hétfőn a nyírségi nagyváros Jósa András Múzeumában.

Az eseménnyel egybekötött sajtótájékoztatón Rémiás Tibor, az együttműködést kezdeményező nyíregyházi intézmény vezetője elmondta, a cél a szomszédos országok felé való muzeális nyitás, amellyel Szatmárnémetiből a partiumi és erdélyi, Ungváron keresztül a kárpátaljai, Kassa révén pedig a felvidéki múzeumok elérhetőek lesznek a szakemberek és a nagyközönség számára.

A kapcsolat tudományos munkát, a közös kiállítások szervezését és a múzeumpedagógiai együttműködést is segítheti - mutatott rá a múzeumvezető. A tervek szerint a négyoldalú megállapodás keretében lehetőség lesz az ungvári várban a Kárpátalja története Károly Róberttől Trianonig című állandó kiállítás megvalósítására; az ezzel kapcsolatos kutatásokat és a tárlat megszervezését az ungvári és a nyíregyházi intézmény szakemberei együtt végzik majd el.

A kassai múzeummal az újfehértói aranyleletek kapcsán került szorosabb kapcsolatba a nyírségi közművelődési gyűjtemény: 2007-ben nyílt a Kelet-Szlovákiai Múzeumban az Együtt fényesebbek című kiállítás, melyen az Újfehértón előkerült aranypénzeket mutatták be a nagyközönségnek. Pollák Róbert, a kassai intézmény igazgatója a tájékoztatón megjegyezte, a nyíregyházi, a kassai és a százhalombattai múzeum az intézmények meglévő régészeti kiállításénak megújítására, illetve új tárlat létrehozására nyújtott be európai uniós pályázatot.

A tájékoztatón elhangzott, a Jósa András Múzeum a jövőben is folytatni szeretné az eddigi jó együttműködést a szatmárnémeti múzeummal, a két intézmény a jövőben - megismételve az eddigi sikeres munkát - közösen indul a közművelődési intézmények számára kiírt uniós pályázatokon. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS