2019. december 5. csütörtökVilma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bejelentették a nagybányai Főtér Fesztivál programját

2017. június 13. 16:31, utolsó frissítés: 17:12

Hosszabb fesztivál, több koncert, tartalmas együttlét – jelmondattal kezdve sajtótájékoztatón ismertették a szervezők a idei Nagybányai Magyar Napok részleteit.

A Főtér Fesztivált 2017 szeptember 11-17. között szervezik. A rengeteg program miatt egész héten fognak tartani az események. Hétfőtől szerdáig egy-egy vagy két programpont is lesz, csütörtökön a tavalyi nulladik nap mintájára kulturális és szórakoztató programok kerülnek előtérbe. Péntektől pedig a hagyományos gazdag programsorral folytatódik a Főtér Fesztivál.

2017-ben nagyobb hangsúlyt kap a művészet: két kortárs installáció a téren, Oláh László Tibor nagybányai fotográfus kiállítása, a 70 éves Madarassy György festőművész kiállítása. Új Bergeráj név alatt egy hétre kinyitják a hajdani híres művész kávézó-cukrászdát, ahol mai nagybányai művészek festményeit lehet megtekinteni, a gyerekeknek pedig interaktív festészeti oktatást szerveznek szombat délelőttre.

Színházi programok között fellép a nagybányai Lendvay Márton Színjátszó Kör két előadással, illetve a Szatmári Harag György Társulat.

Még több gyerek és ifjúsági program: hagyományos bábszínház, diáknapok, interaktív festészet gyermekeknek, kézműves foglalkozások, motorozás, gördeszka- és rollerbemutató, aranymosás a téren, guruljunk futóbiciklin, biciklin, rolleren, rekeszmászás, térrajzolás, tehetséges diákok kiselőadásai. Ugyanakkor diákelőadások, baba-mama klub foglalkozás, vizes luficsata, kürtőskalács műhely, közös éneklés.

Kárpátalja is részt vesz a Főtér Fesztiválon. A közeli kárpátaljai magyarság is bemutatkozik a rendezvényen, a Kárpátalja sátorban külön programokkal várják az érdeklődőket.

Újdonságok, új műfajok, amelyek eddig nem voltak: vonósnégyes koncert, slam poetry előadás, élő könyvtár, kendama és spinner bajnokság, nerf bajnokság, tollaslabda bajnokság, Baranta bemutató, szabadtéri edzőterem, római katolikus esperességi nap - program fűzér, Gospel zenei előadás. Idén Nagybánya is állomása lesz a Kárpát-medencei magyarok népzenéje 2017-es turnénak.

A Főtér Fesztiválon adják át a Németh László Elméleti Líceum új, Híd-utcai épületét.

Több koncert lesz idén. A kiskoncertek kategóriában fellép három helyi zenekar és két nagybányai-kolozsvári tagokból álló zenekar (Rivulus Band, Sicksgeneration, Adamantium, Move On, Yesterday). A Kárpát-medencei magyarok népzenéje 2017-es turné keretén belül fellép két magyaroszági zenekar. A nagykoncertek pedig: elsőként fellép Hobo, pénteken az Alma együttes, illetve Bródy János, szombaton pedig a Magna Cum Laude. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS