2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Debrecenbe vitték Bukarestből Bocskai István fejedelmi jogarát a múzeumok éjszakájára

2017. június 21. 21:14, utolsó frissítés: 21:15

Megérkezett Debrecenbe Bocskai István fejedelmi botja szerda délután, a jogart a Déri Múzeum kupolatermében helyezték el, ahol a Múzeumok éjszakájának kiemelt műtárgyaként láthatja a közönség.

"Történelmi pillanat, hogy újra Magyarországon látható a Bocskai-jogar" - mondta a helyszínen Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere.

A Déri Múzeum fejedelmi jelképet szállító kisbusza fegyveres rendőri kísérettel szerda kora reggel indult Bukarestből.

A román rendőrök az ártándi határállomásig kísérték a járművet, onnan magyar rendőri felvezetéssel indultak tovább - mondta el az MTI-nek Dani János, a Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese, aki a kölcsönző Román Történeti Múzeum egyik munkatársával, az úgynevezett kurírral együtt kísérte az értékes szállítmányt az úton.

MTI Fotó: Czeglédi ZsoltMTI Fotó: Czeglédi Zsolt


A Déri Múzeumba megérkezve a kurír helyezte el a jogart egy vitrinben, amelyet azonnal le is zártak. Mellette egy másik vitrinben már ott van Báthory István fejedelmi jogara is, a két ereklyét a múzeumok éjszakáján láthatja először a közönség.

A kupolateremmel szemben lévő Munkácsy-teremben pedig ismét együtt lesz látható a múzeumok éjszakáján Munkácsy Krisztus-trilógiája, miután a Golgota tulajdonosa hozzájárult, hogy - a kép körüli jogvita ellenére - néhány napra lehulljon a lepel az alkotásról.

A két fejedelmi jogar mellett így együtt láthatják majd az érdeklődők a három híres képet: a Golgotát, a Krisztus Pilátus előtt című alkotást és az Ecce Homót - jelezte Angi János múzeumigazgató az MTI-nek megjegyezve: mind a trilógia, mind a fejedelmi botok a jövő héten további három napon megtekinthetőek lesznek a múzeumban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS