2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kilenc naposra bővül a hamarosan kezdődő Csíkszeredai Régizene Fesztivál

2017. június 26. 14:34, utolsó frissítés: 18:13

Idén kilenc napos programmal jelentkezik a korábban négy napig tartó Csíkszeredai Régizene Fesztivál.

A fesztivál ideje alatt a számos koncert és a Régizenei Nyáriegyetem égisze alatt szervezett mesterkurzusok és előadások mellett, kerekasztal-beszélgetés, utcazene, gyermekrendezvények várják a közönséget.

Az idei meghívottak Magyarországról, Németországból, Franciaországból, Olaszországból, Hollandiából, Kanadából, Svájcból érkeznek, de jelen lesznek az erdélyi régizenei mozgalom neves alakjai, és fiatal tehetségek egyaránt.

A fesztivál fő helyszíne a csíkszeredai Mikó-vár és a város különböző templomai (a Csíksomlyói Kegytemplom, a Milleniumi templom, a Szent Ágoston templom, a Református templom, az Unitárius templom, a Csíkzsögödi Szentháromság római katolikus templom), de lesznek rendezvények a Csíki Moziban, a Márton Áron Főgimnázium dísztermében, köztereken. Továbbá kihelyezett koncertek lesznek Székelyudvarhelyen, Gyergyószárhegyen és Brassóban is.

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ szervezi a térség egyik legkiemelkedőbb kulturális eseményét, a Csíkszeredai Régizene Fesztivált, amelynek első kiadása 1980-ban volt. 2008 óta a Régizene Fesztivál tagja az Európai Régizene Fesztiválok Hálózatának (REMA), 2015-ben a pedig elnyerte a legjobb Európai fesztiváloknak járó „Europe for Festivals, Festivals for Europe” (EFFE) minősítést, amelyet az intézmény megújított a 2017–2018-as időszakra is. Ennek következtében a Csíkszeredai Régizene Fesztivált a legjobb európai fesztiválok sorában találjuk.

A fesztivál művészeti vezetője dr. Filip Ignác fuvolaművész, a Brassói Transilvania Tudományegyetem docense, munkatársai pedig a Hargita Megyei Kulturális Központ csapatából kerülnek ki, őket segítik a szép számban jelentkező önkéntesek.Az idén ünneplik a Régizenei Nyári Egyetem tízéves fennállását, amely a régizenei oktatás eredményes fórumává nőtte ki magát. Az idei fesztivál fő tematikáját a reformáció emlékéve adja; olyan előadókat hívtak meg, akik mind magyar, mind európai vonatkozásban a korra jellemző dallamvilágot szólaltatják meg. Két másik jelentős évforduló is van: 450 éve született Claudio Monteverdi, 250 éve hunyt el Georg Philipp Telemann, az ő emlékük előtt is tiszteleg a fesztivál. Továbbá megemlékeznek Kájoni János halálának 330. évfordulójáról, egy egész napos gyergyószárhegyi programsorozattal.

A fesztivál számokban: 9 nap, 14 helyszín, 8 országból érkező művészek, 14 együttes, 5 egyéni előadó, 22 koncert, 1 utcazenélés, 1 kerekasztal-beszélgetés.

A Régizenei Nyári egyetem számokban: 6 nap, 12 mesterkurzus+2 szabadon választható, minden hallgató számára nyitott kurzus, 3 nyilvános előadás, 12 oktató, 6 közreműködő kísérő és fordító, 85 jelentkező két országból (Románia és Magyarország)

A fellépőkről és az idei műsorról


Szombaton, július 8-án, az ünnepélyes megnyitót követően két koncertet hallhat a közönség, amely a reformáció 500 éves évfordulója előtt tiszteleg.
A nagykárolyi CARMINA RENASCENTIA idei műsorának gerincét a Bogáti Fazakas Miklós, Szenci Molnár Albert és Huszár Gál által fordított, eredetileg francia és német énekek alkotják. A korabeli protestáns muzsika ugyanis a német korálokból, a többnyire világi eredetű francia dallamokból, a magyar nyelvű népénekekből és a históriás énekirodalomból táplálkozott.

A csíkszeredai CODEX együttes genfi zsoltárokat szólaltat meg Claude Goudimel harmóniáival és Szenci Molnár Albert szövegeivel. Az együttes meghívott énekese KISS NOÉMI, aki idén a Nyári Egyetemen ének mesterkurzust is vezet.

ERICH TÜRK kolozsvári orgonaművész idei műsora válogatást nyújt a korai barokk korszak északnémet Luther-korálok feldolgozásaiból, változatos technikai megoldásokat mutatva be.

A fiatal csíkszeredai és magyarországi zenészekből álló CONCERTO SPIRALIS célja népszerűsíteni a minőségi barokk zenét Erdélyben. A koncerttermek mellett gyakran fellépnek régi falusi templomokban is. A fesztiválra Samuel Scheidt korát idéző műsorral készülnek.

Idén is van kiemelt vendége a fesztiválnak, mégpedig a Franciaországból érkező LES MUSICIENS DE SAINT-JULIEN együttes. Az ír zenére összpontosító műsorukat a 18. és 19. századi eredeti szövegek és gyűjtemények alapján állították össze. Kuplék, altatók, vándordalok, természetet dicsérő himnuszok és táncdallamok mesélnek szerelemről, hűtlenségről, évszakokról, megszállásról és száműzetésről.

A Németországból érkező GRUNDMANN QUARTETT műsorában Johann Sebastian Bach zenei visszhangját mutatja be olyan művek révén, melyekben viszonylag könnyen érzékelhető a zeneszerző hatása.

A fesztiválre érkező barokk zenészekből évente összeverbuválódik a BAROKK FESZTIVÁLZENEKAR, mely az idén Brassóban is fellép a fesztivál képviseletében. 17-18. századi muzsikából válogattak idei műsorukhoz, hat protestáns német zeneszerző vallásos jellegű műveit sorakoztatva fel. Ulrike Titze koncertmester személye és a fellépő zenészek szakmaisága biztosítéka a magas színvonalú zenei eseménynek.

Újdonságként első ízben jelentkezik önálló produkcióval a FESZTIVÁLKÓRUS, mely a magyar és nyugat-európai protestáns liturgiában elhangzott énekes párhuzamokat szólaltatja meg egy- és többszólamú műveken keresztül. Ez a koncert Székelyudvarhelyen is elhangzik a fesztivál alatt.

Az olaszországi ENSEMBLE LES NATIONS együttes tevékenysége az énekhang és a hangszerek együtthangzására irányul. A Monteverdi-évet egy különleges műsorral ünneplik, amelyben a korszakalkotó zeneszerző olyan egyházi és világi duettjei olyan előadásban kapnak helyet, amelyekben a szoprán énekhang mellett a második énekhangot cink helyettesíti.

A felsorakoztatott együttesek mellett fellép idén is az állandó vendégnek számító hazai KÁJONI CONSORT és a LYCEUM CONSORT, valamint a magyarországi MUSICA HISTORICA. Jelen lesz a magyar, holland és német zenészekből összeálló ENSEMBLE CANTILENE, valamint egyéni előadókként BÉRES MELINDA hegedűművész, FAZAKAS ÁDÁM SÁNDOR fiatal orgonista, GYÖRFI ERZSÉBET énekes.
A zene mellett a táncnak is helyet adva, idei műsorunkat az olaszországi LA ROSSIGNOL alkotói társaság színesíti. Céljuk a régi táncok és zenék kutatása és népszerűsítése. Nagyon intenzív előadói gyakorlattal bírnak, repertoárjukat a korabeli forrásanyagok tanulmányozása alapján állították össze. Szinte minden kontinensen felléptek már, beleértve a velencei karnevált és a 2004-es athéni olimpián is.

A Régizene Fesztivál szakmai fóruma a dokumentumfilm-vetítéssel egybekötött kerekasztal-beszélgetés, amely idén a fesztivál fő témáját dolgozza fel Tulajdonképpen mi is a Reformáció? Egyszeri villámcsapás, vagy egy állandó, forradalmi erjedés? címmel. A beszélgetés meghívottja PÉTER ÉVA egyetemi előadótanár (Románia), MAGYARY FERENC publicista, újságíró (Magyarország) és CSÖRSZ RUMEN ISTVÁN bölcsész (Magyarország), moderátora BOÉR KÁROLY rádiós műsorvezető.

A teljes program az Időgépen megtekinthető.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS