2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kezdődik a restaurálási tábor a bonchidai kastélyban

2017. július 25. 11:51, utolsó frissítés: 11:51

2017. július 30-án kezdődik a Transylvania Trust Alapítvány által építészeknek, építőmérnököknek, tájépítészeknek, a műemléképületek restaurálásában szakosodni kívánó építőipari munkásoknak és más érdeklődőknek szánt, két hétig tartó oktatói program, amelyen eddig 26 ország (többek között Románia, Albánia, Ausztrália, Brazília, Belgium, Franciaország, Magyarország, Lengyelország, Szlovénia, Svédország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, stb.) több mint 2000 képviselője vett részt. A bonchidai Bánffy-kastélyban zajló program célja a hagyományos építőmesterségekkel kapcsolatos tudás megőrzése, használata és továbbadása interkulturális környezetben.

A résztvevők külföldi és romániai szakemberektől sajátítják el a helyreállítás alapelveit és módszereit, a gyakorlati műhelyek során pedig aktívan részt vesznek a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásában.

A kőműves műhelyben boltozat-helyreállítást és faldíszítő technikákat, az asztalosműhelyben hagyományos régi bútorok helyreállítását lehet megtanulni. A tábor kirándulással egybekötött tanulmányúttal egészül ki, a tordai Sóbánya mellett a nemrég felújított széki református templomot látogatják meg a résztvevők.

A helyreállítási tábor időpontja: 2017. július 30 – augusztus 13.

A tábor munkálatait és az alapítvány egyéb nyári rendezvényeit a kastély Facebook-oldalán lehet követni.

A program támogatói a Kolozs Megyei Tanács, az Interetnikus Kapcsolatok Hivatala, a Communitas Alapítvány és a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS