2019. november 21. csütörtökOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rákos gyerekeknek épít steril szobákat az Untold

2017. augusztus 01. 16:09, utolsó frissítés: 16:13

Az UNTOLD fesztivál és Boldogság Alap (Bursa de fericire) közösen építik fel az első két steril szobát a kolozsvári 2-es számú Gyerekgyógyászati Klinika és Sürgősségi Gyerekkórházban, hogy megfelelő ellátásban részesíthessék a leukémiás és más rákos megbetegedésben szenvedő gyerekeket - tájékoztattak a fesztivál szervezői egy keddi közleményben.

A legmagasabb színvonalú ellátás hiányában a rákban szenvedő romániai gyerekeknek kétszer kevesebb esélyük van a felépülésre, mint a nyugati országokban Az UNTOLD Fesztivál és a Boldogság Alap javítani szeretnék a beutalt gyerekek életben maradási esélyeit. A tervek szerint a beruházást 100 000 euróra saccolják, a munkálatokat pedig 2018-ra időzítették.

"Romániai statisztikák szerint az országban igen rossz az arány a rákos betegek kezelésében, hiszen minden második daganatos gyermek meghal. Európában a felépülési arány 80%-os. A bukaresti, brassói és temesvári onkológiai szekciók felújítása után Kolozsváron is javítani szeretnék a helyzetet. Egy steril szoba évente 30 gyerek számára tudna ellátást biztosítani. A befektetés eredményei előreláthatóan 10 év után mérhetőek igazán, hiszen ez idő alatt megközelítőleg 600 gyereket tudnak majd itt ellátni." - nyilatkozta Carmen Uscatu, Az Adományozz Életet egyesület elnöke.

A megfelelő ellátás biztosítása egy leukémiás gyerek számára akár életmentő is lehet: a leukémias betegek kemoterápiás kezelése során nagy dózisú citosztatikumot használnak, amely segíti a kicsik gyógyulását, de egyben gyengíti az immunrendszerüket is. Ezért fontos a megfelelő steril szobák kialakítása, a kezelés alatt álló betegek elszigetelése, és ez által a leghatékonyabb kezelés biztosítása, hiszen a kezelés alatt álló gyerekekre nagyobb veszéllyel vannak a fertőzések és egyéb megbetegedések. - mondta Dr. Gheorghe Popa, a 2-es számú Gyerekgyógyászati Klinika és Sűrgősségi Gyerekkórház orvosa.

A fesztiválozók is bekapcsolódhatnak az adománygyűjtésbe: megtehetik SMS formájában, a fesztivál ideje alatt a 8844-es telefonszámra a SPITAL szócskát küldve 2 eurót adományozhatnak, vagy banki átutalással is az egyesületnek: Asociației Dăruiește Viață: RO90INGB0000999903330756, ING Bank Románia, 2018 március 31-ig. Az UNTOLD-ra meghívóval érkezők a bejáratoknál elhelyezett urnákat használva is támogathatják a kampányt.

Az Adományozz Életet Egyesület egyesület 8 éves tevékenysége alatt 18 steril szobát épített fel, ez által megtriplázva a szobák befogadóképességét Romániában. Ezen kívül sikeresen létrehozott Temesváron egy diagnosztikai központot, felszerelt egy hasonlót a Fundeni Klinikai Intézetben, több ízben újított fel onkológiai gyermek és felnőtt osztályokat Bukarestben, Temesváron és Brassóban, és folyamatban van egy teljes onkológiai klinika felépítése is, Bukarestben. További részletek a www.bursadefericire.ro oldalon. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS