2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Színházi seregszemlét szervez a Szatmárnémeti Északi Színház

2017. augusztus 29. 17:36, utolsó frissítés: 17:36

Szeptember 14-e és 24-e között a színházé lesz a főszerep Szatmárnémetiben. A művészet világába vágyók tizenegy napos színházi seregszemlén vehetnek részt.
A multikulturális, nemzetközi színházi fesztivált idén megújult, TranzitFeszt néven rendezik meg, jelentették be a sajtótájékoztatón Stier Péter megbízott vezérigazgató, Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója és Ovidiu Caița, a színház román tagozatának művészeti igazgatója.

Ovidu Caita, az Északi Színház román tagozatának művészeti igazgatója elmondta, a fesztiválprogram összeállításakor arra törekedtek, hogy a romániai kortárs nagy nevek mellett, mint például Andrei Serban, Mihai Maniutiu, Alexandru Dabija fiatal alkotótehetségek is be tudjanak mutatkozni. Ennek érdekében olyan előadásokat is meghívtak, amelyeket például Cristian Ban vagy Cosmin Matei rendezett.

Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója kiemelte, hogy fontos az, hogy a fesztiválon részt vegyenek Szatmárnémeti testvérvárosaiban működő színházakat is. „A régióban található testvérvárosok színházai sem maradhatnak ki a seregszemle programjából, így egy-egy előadással jelen lesz a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház és a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház is” – mondta a társulatigazgató.

A magyar nyelvű eladások rendezői között olyan nevek szerepelnek a programban, mint Schilling Árpád, Bezsán Noémi, Balogh Attila, Szabó K. István, Keresztes Attila, Novák Eszter és Berettyán Nándor.

A szeptemberben megrendezett TranzitFeszten jelen lesz a Temesvári Állami Német Színház is a Tompa Gábor által színre vitt Biedermann és a gyújtogatók című előadásával, illetve a szintén temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Exit című produkciója, amely számos fesztivál meghívottja, és amelyet a bánáti színház az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színházzal és a vajdasági szerb Zombori Nemzeti Színházzal közösen vitt színre Schilling Árpád rendezésében.

A meghívott színházak közül érdemes még kiemelni a marosvásárhelyi András Lóránt Társulatot, amely mozgásszínházi előadással szerepel Szatmárnémetiben, továbbá ott lesz a fesztiválon a nagyváradi Mária Királyné Színház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a Moldovai Köztársaságból a kisjenői Eugene Ionesco Nemzeti Színház, a kolozsvári Váróterem Projekt, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a nagyváradi Szigligeti Színház, illetve a bukaresti Odeon Színház is.

A színházi programok mellett szakmai beszélgetésre, flashmobra, utcaszínházi előadásra és egyéb kísérőprogramokra is sor kerül majd. Az előadásoknak több helyszínen biztosítanak teret, így lesznek produkciók, amelyeket az Északi Színház felújított nagytermében és Ács Alajos stúdiótermében láthatnak majd az érdeklődők, de a szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Házának nagy- és kisterme is vendégül lát majd néhány előadást.

A fesztivál házigazdáinak ígérete szerint a legtöbb nagy-színpadi előadásnak biztosítanak román, illetve magyar szinkronfeliratozást is.

Amint azt Stier Péter megbízott vezérigazgató a sajtótájékoztatón elmondta, a tizenegy napos seregszemle anyagi fedezetének jelentős részét partnerként a városi és megyei önkormányzat vállalta magára. „Az önkormányzatok támogatása mellett számítunk több magáncég szponzorációjára is, illetve a fesztivál-előadások jegybevétele is hozzájárul majd a kiadások fedezéséhez” – részletezte az intézményvezető. A nagytermi, kamaratermi és stúdió-előadásokra 10 és 50 lej közötti árakon lehet majd belépőket vásárolni, illetve bizonyos előadásokra a tízfős vagy annál nagyobb csoportok kedvezményesen válthatnak majd jegyeket. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS