2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jubileumi táncháztalálkozó lesz Székelyudvarhelyen

2017. szeptember 18. 14:34, utolsó frissítés: 14:34

Az idén 40 éves erdélyi táncházmozgalom évfordulója alkalmából széleskörű összefogással rendezik meg újra szeptember 22–24. között az Erdélyi Táncháztalálkozót. A Hagyományok Háza erdélyi hálózata által Székelyudvarhelyen szervezett eseményre több mint száz zenész, adatközlő és több mint ezer táncos érkezik a városba.

Az Erdélyi Táncháztalálkozó szeptember 22-én látványos felvonulással kezdődik, táncházasok százai vonulnak zeneszóval Székelyudvarhely fényedi, szejkefürdői és keresztúri kijáratától táncos-muzsikás sétára a város központjába, a Patkóba, ahol a házigazdákkal együtt rövid mulatságot tartanak. Ezt követően a városi sportcsarnokba indulnak tovább megünnepelni az évfordulót.

A gálaműsoron száz táncházzenész és több száz táncos működik közre. Ezt követően az ünnep táncházakkal folytatódik három, egymáshoz közeli helyszínen egészen hajnalig.

Szeptember 23-án, szombaton délelőtt gyerekfoglalkozásokkal, tánc- és énektanítással, erdélyi amatőr és hagyományőrző tánccsoportok bemutatkozásával várják az érdeklődőket a Városi Minifocipályán felállított színpadon. Lesz folkkocsma, előadásokat hallgathatnak a 40 éve indult kolozsvári, csíkszeredai, székelyudvarhelyi és marosvásárhelyi táncházak történetéről. A sportcsarnokban 19 órától az Apám tánca című műsort adja elő az Udvarhely Néptáncműhely helybéli amatőr táncosokkal kiegészülve. A műsort hajnalig tartó táncház zárja.

Szeptember 24-én, vasárnap a gyerektánccsoportok veszik át a főszerepet a szabadtéri színpadon. Itt a szombati naptól gyümölcsfesztivál, valamint kézműves kirakodóvásár is zajlik. A negyven éve működő táncházak szereplői mellett számos adatközlő zenész és táncos is jelen lesz a táncháztalálkozón. Az Erdélyi Táncháztalálkozó fővédnöke Kallós Zoltán. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS