2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pénteken kezdődnek a II. Temesvári Magyar Napok

2017. szeptember 21. 17:07, utolsó frissítés: 17:07

Több mint 80 változatos és sokszínű program összesen 15 helyszínen várja az érdeklődőket a II. Temesvári Magyar Napok. Az esemény három napja alatt gazdag programkínálat készül, ami egyszerre szól kicsiknek és nagyoknak, színházkedvelőknek, könnyűzene, jazz és gasztro rajongóknak. - áll a szervezők által kiküldött közleményben.

Idén tovább bővültek a programok és a helyszínek, a Jenő herceg téren, a Gherhardinum Római Katolikus Líceumban, a Hunyadi várkastély parkjában, a Manufacturában, illetve az Enoteca de Savoyában is programok lesznek. A gasztronómia kedvelőit egész hétvégén gasztrosarok várja, ahol különleges ételeket, kézműves söröket, finom pálinkákat, palacsintákat és réteseket lehet kóstolni. A kézműves vásár utcáján egyedi kézműves termékek közül válogathatnak a rendezvényre ellátogatók.

Fontos, hogy a magyar napokon a családosok is kedvükre való programokat találjanak, ezért a Delamarina utcát idén is a gyerekek birodalmává teszik három teljes napon át. A Bartók Béla Elméleti Líceum Játszó- és alkotóházában, számos ötlet megvalósítható és számos technika kipróbálható lesz. A Mocorgó Gyermekprogram gólyalábazással és óriásbuborékfújással színesíti tovább a kínálatot. Emellett arcfestő műhellyel, kézműves foglalkozásokkal, népi fajátékokkal, bábelőadásokkal, ringató foglalkozással és egyéb érdekes programokkal készülnek. A sokak által kedvelt Kaláka Együttes Három székláb című koncertje a Nagyszínpadról üdvözli rajongóit vasárnap délután. A Kaláka legkedveltebb gyerekdarabjaiból áll a műsor. Felhangzanak többek között Kányádi Sándor, Weöres Sándor verseire írott dalok a sokak által kedvelt lemezekről. Szombaton Az Aranylúd című bábelőadás lesz megtekinthető Gazda Melinda előadásában. Vasárnap az Árgyelús királyfi Lábadi Évával, melyet a nem csak gyerekeknek szóló Dobronka cirkusz, világszám! - követ, Lehőcz Zsuzsával és Takács Dániellel.

A folk rajongók kedvében járva péntek este 20:30 órától felnőtt néptánccsoportok lépnek a nagyszínpadra, majd a Csiky Gergely Állami Magyar Színház nagytermében táncházzal és tánctanítással zárul az első napi program, a délvidéki Juhász Zenekarral.

Szombaton 10 órától Andrásy József: Zorba Lehelete és Reiter Róbert: Az elsüllyedt dal könyveknek a bemutatására kerül sor.

Vasárnap délelőtt 10:30-tól a gyermeknéptánccsoportoké az Opera téri Nagyszínpad. Szerepel a temesvári Kis-Bokréta, az Eszterlánc Kulturális Egyesület Tűzkerék és Aprókák csoportja, a végvári Rece-Fice, a zsombolyai Délibáb, a dettai Margaréta és a nagyszentmiklósi Kékibolya néptánccsoport.

Szombaton 10 órától Andrásy József: Zorba Lehelete és Reiter Róbert: Az elsüllyedt dal könyveknek a bemutatására kerül sor.

12 órától Varga Norbert és Stiglincz Milán – Kalimpa című könyvét ismerhetik meg az érdeklődők.

Vasárnap 11:30-tól Molnár Krisztina – A házicsoki színe című könyvét ajánljuk: anyja lányának mesélve rádöbbent, hogy napjaink gyerekeinek nagyon nehéz mesélni a nyolcvanas évek Romániájáról, az akkori falanszter világ ma már csak nyomokban létezik.

Vasárnap 11 órakor az irodalmi kávéház vendége a színház stúdiótermében Ferenczes István költő, író, újságíró. Az irodalom kedvelők betekinthetnek a költő irodalmi munkásságába. Jelentősebb művei a Didergés, a Székely tántorgó , az Indián a Hargitán vagy a Tündérkert virágai című Erdélyi gyermekvers- antológia.

A sportkedvelő közönség szombaton 18 órától beszélgethet Nyilasi Tibor, kétszeres magyar és háromszoros osztrák bajnok labdarúgóval a színház nagytermében.

Esténként minden korosztály jól érezheti magát a főtéren, szombaton a Twister és az Edda koncertezik, ezt követi a Magyar Retró Party. Vasárnap Pátkai Rozina jazz együttese gondoskodik a hangulatról, majd Zorán lép színpadra. A Manufacturában Ádám Haraszti Project jazz együttes fellépése után, retró buli zárja az idei magyar napokat. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS