2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tíz új magyar nagyjátékfilmet vetítenek az idei Filmtettfeszten

2017. szeptember 25. 17:36, utolsó frissítés: 17:39

Nyilvánosságra hozták a 17. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle műsorát, melynek keretében október elején 12 erdélyi városban és 2 vidéki településen szervez vetítéseket a Filmtett Egyesület. A programot több helyszínen közönségtalálkozók, gyerekeknek szóló műhelyek, Kolozsváron szakmai kerekasztalok és egyéb rendezvények tarkítják. A belépés minden vetítésre és kísérőrendezvényre ingyenes. A filmeket román, esetenként angol felirattal vetítik.Idén összesen tíz, 2016-ban 2017-ben bemutatott nagyjátékfilmet vetítenek majd, köztük több olyat is, amelyet eddig nem láthatott az erdélyi közönség. A filmek sora a következő: Az állampolgár (r. Vranik Roland), A martfűi rém (r. Sopsits Árpád), a Tiszta szívvel (r. Till Attila), a Kojot (r. Kostyál Márk), a Kút (r. Gigor Attila), a #sohavégetnemérős (r. Tiszeker Dániel), a Hurok (r. Madarász Isti), a Kincsem (r. Herendi Gábor), a Brazilok (r. Rohonyi Gábor, M. Kiss Csaba) és a berlinalén Arany Medve díjjal kitüntetett Testről és lélekről (r. Enyedi Ildikó).

A nagyjátékfilmeken kívül tíz nemzetközi fesztiválokon díjazott rövidfilmet is láthat a közönség, köztük lesz a Vulkánsziget (r. Lovrity Anna Katalin, bemutató a Berlinalén), a Láthatatlanul (r. Szentpéteri Áron, bemutató Cannes-ban), a Szép alak (r. Kis Hajni, Diák-Oscar-jelölés 2016-ban) és A vaddisznó (r. Szederkényi Bella, premier a Hiroshimai Nemzetközi Animációsfilm-fesztiválon) – szerepel.

A hagyományokhoz híven a Filmtettfeszten láthatja először a közönség az idén augusztusban lezajlott 16. Filmtett Workshop filmes alkotótáborban készült kisjáték- és animációs filmeket is. A fesztivál idén különös figyelmet szentel az erdélyi témájú dokumentumfilmeknek: versenyprogramja, a Filmgalopp keretében hét fiatal erdélyi rendező munkája mérettetik meg, versenyen kívül pedig öt dokumentumfilmet láthat a közönség.

A Filmtettfeszten lesz például a Kanzoli Wanted című film ősbemutatója: főszereplője azzal a látszólag egyszerű feladattal kel útra, hogy Hajdu Szabolcs rendezte Délibáb című filmjének forgatására szállítson egy szereplőt a helyszíntől 800 km-re levő Köpecbányáról. Az egyszerűnek tűnő feladat kivitelezése azonban nem várt ellenállásba ütközik, és két nappal a forgatás előtt kezdetét veszi egy sziszifuszi küzdelem a helyi lakosokkal. Szorosan az erdélyi valósághoz kapcsolódik Nagy Viktor Oszkár Székely derbije – a csíkpálfalvi szekérhajtó versenyről –, Vargyasi Levente Tehenesek című filmje – háromszéki magyar gazdasorsokról és -küzdelmekről –, valamint az Ambrus Emese rendezte Európa kis utcája egy „szabad, székely szórványszínésznőről”, aki egyéni előadásaival járja be a szórványvidékek kultúrházait, iskoláit.

A legkisebbeket a nemrég bemutatott Egy kupac kufli című animációsfilm-sorozat, valamint a Lengemesék várja a szélesvászon elé.

A különböző erdélyi városokban különböző programmal fut majd a fesztivál, a részletes információkért érdemes felkeresni a honlapjukat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS