2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átadták a 17. Filmtettfeszt díjait

2017. október 09. 12:52, utolsó frissítés: 12:52

Püsök Botond Angela című, egy cigány lány történetét feldolgozó portréja és Búzási Gyopár Babuka a fűben című, animációs eszközöket használó dokumentumfilmje nyert a 17. a Filmgalopp fődíját - írják a fesztivál szervezői.

A 17. Filmtettfeszt erdélyi magyar filmeket felvonultató versenyszekciójában idén fiatal erdélyi alkotók hét dokumentumfilmje versenyzett az 1 millió forint értékű, az NMHH Médiatanács által felajánlott fődíjért és az idén először átnyújtott trófeáért. A verseny zsűrijét Fekete Ibolya, Szomjas György és Boros Zoltán alkotta. Ahogyan Fekete Ibolya fogalmazott, két szempontot vettek figyelembe, hogy mennyire sikerült a rendezőnek közel hozni a témát, tehát mennyire sikerült neki közel menni hozzá, illetve azt, hogy mennyire volt átgondolt a rendezés.

Babuka, egy gyönyörű, fiatal nő, a háború idején mesébe illő történetet élt meg: a legnagyobb nyomor közepén felbukkant egy titokzatos amerikai megmentő, aki szerelemből – az új élettől kezdve – mindent meg akart adni neki. Babuka akkor még nem tudta, hogy ki is, illetve kivé válik ez a fiatalember, de sok év múlva fény derült a kilétére, és ez mindent átértelmezett.

Püsök Botond történetének főszereplője, Angela, egy fiatal cigány lány, aki szülni készül. A film által bepillantást nyerünk a mindennapjaiba és töredékekben megismerjük kalandos múltját: az elrablásának történetét, és azt, hogy jövendőbeli férje hogyan mentette őt meg a rablók karmaiból. Amint kapcsolatuk története feltárul, megismerjük a lány családját és a környékbeli romák integrációs próbálkozásait a társadalomba. Annak ellenére, hogy Angela jövője férje távolléte miatt kilátástalannak tűnik, a lány a vallásban talál megnyugvást és reményt.

A zsűri elismerő oklevéllel jutalmazta Dezső Mátyást, a Világszép Gyilkos-tó című film rendezőjét is „a film formai igényességéért és szakmai gondosságáért”. Ez az alkotás nyerte el a közönség online szavazás alapján odaítélt díját is.

A fesztivál záróünnepségén átadták a Sárga Csikó Díjat is. A 2012-ben alapított díjat idén Pethő Ágnes, a Sapientia EMTE film-, fotó- és médiaszakának vezetője kapta, filmelméleti és intézményépítő tevékenysége okán. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS