2019. december 5. csütörtökVilma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hamarosan indul az Aranyfeszt 2017 országos diákfesztivál - október 15-ig még lehet jelentkezni

2017. október 11. 16:46, utolsó frissítés: 16:46

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából 7–8. osztályosoknak szóló országos diákfesztivált indít az RMDSZ  kulturális és társadalomszervezési főosztálya, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, az Erdélyi Magyar Írók Ligája a Magyar Közoktatás folyóirat közreműködésével.

A rendezvény célja megismerni és megismertetni Arany életművét a diákokkal. A szervezők ötfős csapatok jelentkezését várják egy vezető tanár jelenlétével.

„Az Aranyfeszt során szeretnénk kiszakítani Arany életművét az iskolai tankönyvek kötelező olvasmányai közül, és beemelni a mába, hogy mindenki kedvére ismerkedhessen vele. A diákok pedig úgy kerülhetnek közelebb életművéhez, hogy kreatív módon, szabadon átértelmezhetik, személyre szabhatják azt fényképek, karikatúrák, videók és rövid írások által” – nyilatkozta Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

Az október és december között zajló rendezvényre tíz megyéből közel húsz csapatot várnak a szervezők, ez megyénként egy-egy városi és vidéki iskolára tagolódik.

A kultúráért felelős ügyvezető alelnök szerint a legfontosabb, hogy minél több általános iskolás diákot megszólítsanak a rendezvény által, ennek pedig a legjobb módja az, hogy olyan kontextusba helyezik át Arany munkásságát, amely 200 év távlatából is igazi kortárssá teszi őt.

A három nagyobb egységből álló verseny általános kvízzel indul, ezt követi a csapatok közötti megmérettetés, végül a kolozsvári döntőn kreatív írásgyakorlatok, workshopok és kiállítások is lesznek, amelyeket egy öttagú szakmai zsűri értékel.

Így az Aranyfeszten a diákok olyan neves kortárs költőkkel és írókkal is találkozhatnak, mint Demény Péter, Balázs Imre József, Márton Evelin, László Noémi és Kulcsár Árpád.

Az Aranyfesztre való jelentkezési periódus még zajlik, a szervezők október 15-ig várják az iskolák visszajelzéseit. Ez után következik a 48 órás kvíz kitöltése, amelyet majd csoportos kreatív feladatok követnek. Az interaktív vetélkedő záróakkordját maga az Aranyfeszt képezi, ahol a csapatok nemcsak a zsűritagokkal, hanem egymással is megismerkedhetnek, hiszen egy laza
hétvégét töltenek majd Kolozsváron. Ez remek lehetőség a diákok számára, hogy az irodalmi alakokkal nem csak a tankönyvekben találkozhatnak, hanem lehet velük beszélgetni, közösen írni, bulizni. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS