2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Brazilok a romániai mozikban

2017. október 13. 09:57, utolsó frissítés: 09:57

Újra magyar mozifilm került romániai forgalmazásba: M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor Brazilok című vígjátékát péntektől, október 13-ától lehet megnézni kilenc romániai városban.

A nemrég a 17. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle zárófilmjeként bemutatkozott alkotás október 13-án, holnap debütál Sepsiszentgyörgyön, Brassóban, Temesváron, Nagybányán, Konstancán, Piteștien, Botoșaniban, Brăilán és Craiován.

A hétvégén Csíkszeredában, a nemrég felújított Csíki Moziban is újra lehet majd nézni a filmet, amelyet a Filmszereda szerencsés nézői már láthattak.
Hétfőn Kolozsváron, a Győzelem (Victoria) Moziban kezdik vetíteni.
A marosvásárhelyi közönség először az AlterNative Nemzetközi Filmfesztivál keretében – november 8-án, szerdán – láthatja, majd a vetítések a főtéri Művész Moziban folytatódnak.

A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban november 4-én, szombat este  7 órakor kezdődik a vetítés. Szintén november elején a A Brazilok eljut a székelyudvarhelyi közönséghez, a fővárosban pedig a 11. Bukaresti Magyar Filmhét keretében, a november 12-én kezdődő rendezvény zárónapján, 19-én lesz a bemutató.

A Brazilokban mindenki focizik. Az egész falu a bajnokság lázában ég: a csapatok felkészülnek, és győzni akarnak. Az esélyes persze a helyi önkormányzat nagyvadjaiból álló társaság, élükön a polgármesterrel, aki nem tud hibázni, és helyettesével, aki meg nem szeret.

De valami megzavarja az eddigi harmóniát: a falu legszegényebbjei, a helyi cigány telepen csellengő kamaszok, élükön a börtönből frissen szabadult, aranylábú rosszfiúval, mellettük a dekázásban élen járó helyi pappal életükben először szintén neveznek. És nyerni akarnak. És mert a faluból elszármazott, titokzatos milliomos éppen ebben az évben dönt úgy, hogy szülőhelye legjobb focistáit kiutaztatja magához Brazíliába, hirtelen megemelkednek a tétek, és felkavarodnak a falu addig nyugodt hétköznapjai. De kell még néhány nagy szerelem, még nagyobb tömegverekedés, váratlan házkutatás, rejtélyes rablóbanda, kigyulladó vasutas és merdzsón érkező cigány-vajda, hogy kiderüljön, ki és hova utazik végül... és akkor talán még Gáspár Laci is megérkezik.

„A Brazilok kusturicás hangvételű, optimista tanmese az előítéletek meghaladásáról és a cigány-magyar együttélés mindennapi kihívásairól. Humorba csomagolja a falusi kilátástalanságot és a társadalmi csapdahelyzeteket, de nem veszi el teljesen a felvillantott problémák élét.” (Jankovics Márton, Filmtett)

A film forgatókönyvét Muhi Klára, Huszár Péter és M. Kiss Csaba írta. A főbb szerepekben rengeteg amatőr tehetség mellett felbukkan Dobó Kata, Gáspár Laci, Anger Zsolt, Schell Judit és Gryllus Dorka is.

A film romániai forgalmazója a Filmtett Egyesület. A filmet minden helyszínen eredeti magyar nyelven, román feliratozással vetítik. (Hirdetést)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS