2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdélyben is elkezdődnek a 2017-es Slam Poetry Bajnokság előválogatói

2017. október 19. 10:06, utolsó frissítés: 10:33

Október 19 – 26. között négy erdélyi városban, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Kolozsváron tartja meg a 2017-es Slam Poetry Bajnokság előválogatóit a Nest – Erdélyi Összművészeti Gyűjtőpont. Minden városból az első három helyezett juthat tovább a nagy döntőbe, amelyet november végén, Kolozsváron rendeznek meg. A versenyekre a Nest facebook oldalán üzenetben lehet jelentkezni.

Helyszínek és időpontok:

Október 19., csütörtök, Marosvásárhely – GCafé
Október 20., péntek, Székelyudvarhely – Felső G - 'Zújgé
Október 21., szombat, Csíkszereda – GRUND
Október 26., csütörtök, Kolozsvár – Bulgakov Café


"A slam poetry egy előadó költészeti verseny, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos.

A múlt század nyolcvanas éveinek közepén jelent meg, mint önálló előadói műfaj, a Spoken Word versengő formájaként, Marc Kelly Smith kezdeményezésére.

Nem versfelolvasás, mert első hallásra is érthető a szöveg és többnyire fejből mondják, színpadi elemekkel tarkítva. Nem színházi előadás, mert nincs előzetes forgatókönyv, bárki felmehet a színpadra. Nem rap, mert nincs alatta zene és nem is szükséges a kötött ütemes lüktetés.

Kicsit mégis rap, mert az utca nyelvén szól, aktuális témákról, hétköznapi emberektől, hétköznapi embereknek. Kicsit mégis színház, mert az egyes versek előre megtervezettek, begyakoroltak és az előadók a szavakon kívül egész testüket is bevethetik. Kicsit mégis vers, mert többnyire van benne rím, hasonlat, metafora és egyéb költészeti elemek" - írják a beharangozóban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS