2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cristian Mungiu: nem az érem, hanem az a fontos, hogy tisztelik a művészetet, amit csinálunk

2017. október 21. 16:19, utolsó frissítés: 16:19

"Nagyon sokan gratuláltak az éremért, pedig egy érem önmagában nem sokat jelent. A jelentése fontos, hogy tisztelik azt a művészetet, amit csinálunk" - mondta Cristian Mungiu annak kapcsán, hogy csütörtökön megkapta a francia Becsületrendet.

"Nagy öröm volt számomra, mert egy olyan fél részéről kaptam kitüntetést, akinek ehhez semmilyen érdeke nem fűződött, egy olyan ország részéről, amely valóban számít a film, általában a kultúra területén. Annak, hogy Franciaország elismeri az én munkámat, a mi munkánkat, egyáltalán, a román filmművészetet, annak csak örülhetünk' - nyilatkozta a rendező péntek este Iași-ban.

"Az az érzésem néha, hogy megrekedtünk a XIX. század poros hazafisága szintjén, és az ország imidzséről beszélünk, amit ez a filmes generáció besároz, amikor van bátorsága kimondani az igazat, de ez a művészet értelme: hogy tükröt tartson a társadalomnak, amelyben az olyannak lássa magát, amilyen. Ha pedig nem tetszik, amit látunk, akkor mindannyiunknak oda kell állnunk, hogy a tartalmon változtassunk és nem azon, hogy miként tartjuk a tükröt" - mondta Mungiu.

Cristian Mungiu az egyik legelismertebb romániai filmrendező, 2007-ben a cannes-i filmfesztiválon a 4 hónap, 3 hét, 2 nap filmért megkapta az Arany Pálmát, 2012-ben szintén Cannes-ban a Dombokon túl forgatókönyvéért díjazták, míg 2016-ban az Érettségi rendezéséért tüntették ki a világ legjelentősebb filmfesztiválján. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS