2019. július 21. vasárnapDániel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átadták a Kolozsvári Akadémiai Bizottság idei tudományos díjait

2017. november 07. 12:47, utolsó frissítés: 12:47

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett konferencia keretében november 3-án adták át a Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) 2017. évi tudományos díjait.

A Kolozsvári Akadémiai Bizottság évente oszt ki tudományos díjakat a romániai magyar tudományos élet ösztönzése céljából.

A díjakkal olyan romániai magyar tudósokat, kutatókat, tanárokat tüntet ki a KAB, akik jelentős tudományos munkásságot mutattak fel, kiemelkedő eredményeket értek el.

A díjazással a KAB jutalmazni és ösztönözni kívánja a jelentős eredményt elért fiatalokat, és el kívánja ismerni idősebb tudósoknak a képzésben, iskolateremtésben, szervezésben felmutatott teljesítményét, valamint azoknak a személyeknek a munkáját, akik kitűnnek a tudomány igényes közvetítésében, a tudománynépszerűsítésben, a tudományos munkák szakszerű és tárgyilagos bírálatában.

A Tudomány Erdélyi Mestere Díjat idén Varga Csaba matematikus kapta a tudományos képzésben és a kutatásban kifejtett tevékenysége elismeréseként.

A Tudományközvetítés és a Tudományos Bírálat Díját idén Dávid Gyula irodalomtörténész kapta a tudás és a tudomány közvetítésében vállalt szerepéért.

Fiatal kutatói díjat kapott természettudományok kategóriában Öllerer Kinga ökológus fiatal erdélyi kutatóként a természettudományok területén elért kivételes tudományos eredményéért.

Idén először osztotta ki a Kolozsvári Akadémiai Bizottság a Fiatal Tanári díjat. Az első díjat Bartalis Boróka magyartanár vette át kivételes tanári és szaktudományos eredményei elismeréseként.

A díjakat Néda Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a KAB elnöke adta át.

Köszönet illeti Székely Zsuzsa és Káptalan Jenő kolozsvári vállalkozókat, valamint egy magát megnevezni nem kívánó udvarhelyi vállalkozót a KAB 2017. évi díjainak nagylelkű támogatásáért. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS