2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Emberi jogi dokumentumfilm fesztivál indul Budapesten

2017. november 13. 16:04, utolsó frissítés: 16:04

Mundruczó Kornél nyitja meg a 2017-es Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. (Többek között.) A fesztivál Budapesten zajlik. Többek között: mert Pécsen és Szegeden is lesznek vetítések. A 14. alkalommal megrendezésre kerülő Verzió november 14. és 19. között, vagyis ezen a héten várja az érdeklődőket. A fesztivál részletes programjába itt tekinthetnek bele, akik az ilyesfajta témákra nyitottak.

Amint a szervezők kifejtették, a fesztivál idén olyan filmekre fókuszál, amelyek hatni akarnak: megmutatják a mai politikai, társadalmi, gazdasági és környezeti válságok emberi dimenzióját, és az ezekre válaszként megjelenő szolidaritás formáit. A program szekciói – Nemzetközi panoráma, Magyar panoráma, Zoom In Diákfilm-verseny stb. – gazdag filmkínálatot vonultatnak fel, amelyből képet nyerhetünk a dokumentumfilmezés mai állásáról, és megismerkedhetünk a Sundance, IDFA, Sheffield Fesztivál, HotDocs és más fontos filmfesztiválokon díjazott filmekkel, valamint ígéretes elsőfilmesek alkotásaival.

A Visegrádi Alap támogatásával a Verzió több külföldi dokumentumfilm-fesztivál közreműködésével mesterkurzust és kerekasztal-beszélgetéseket szervez, amelyek keretében azt járják körül, hogy mely filmes gyakorlatok sikeresek a problémák tudatosításában és a változások elindításában, illetve milyen módokon hatnak a dokumentumfilmek.Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának támogatásával összeállított és a Magyar Helsinki Bizottsággal közösen szervezett beszélgetésekkel kiegészített “Háború & Béke 2.0: A menekültek szemszögéből“ szekció betekintést nyújt abba, milyen megélni a háborút és annak következményeit Irakban, Szíriában, Afganisztánban, Kongóban és a világon egyebütt is. A “Kié a város” szekció a mindannyiunkat érintő lakhatás-ügy különféle vetületeit vizsgálja. Idei retrospektív programjukat a lettországi Rigai Filmmúzeummal közösen szervezték, válogatva az 1960-as és 70-es években működő Rigai Lírai Dokumentumfilmes Iskola ritkán látható filmjeiből, amelyek kitörve a szovjet filmgyártás által kijelölt keretek közül egyedülálló érzékenységet mutatnak a részletek iránt, rávilágítanak a hétköznapi helyzetek költői elemeire, és különös figyelmet szentelnek az emberi érzelmeknek.

A fesztivál másik tematikus programja, a “Fotófilmek: Állóképek mozgásban” az álló és a mozgó kép közötti bonyolult kapcsolatokat boncolgatja. Idén a program még a szokásosnál is jobban egy sor partner – fesztiválok, civil és emberi jogi szervezetek, oktatási intézmények – kooperációjának eredménye. Ez az együttműködés tette lehetővé, hogy a Verzió történetének legbővebb programját állíthassák össze. A program 44 országból való 100 filmje alkotók és szervezetek szolidaritásának tanúbizonysága, akik hisznek abban, hogy a dokumentumfilm ereje megnyitja a szemeket és a szíveket, és az embereket kritikus gondolkodásra ösztökéli. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS