2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

100 év karácsony. 20. századi kolozsvári kép-történetekből nyílik kiállítás

2017. december 08. 12:50, utolsó frissítés: 12:59

Októberben privát képeket és hozzájuk kapcsolódó történeteket gyűjtöttek, most 100 év karácsony címmel ezekből nyitnak kiállítás december 12-én, a Sapientia EMTE Tordai úti épületében. Az eseményt az Erdélyi Audiovizuális Archívum szervezi a Sapientia EMTE-vel, a Korzo Egyesülettel és az Erdélyi Krónikával partnerségben.

"A karácsonyfa állítás a 19. század második felében terjedt el szélesebb körben a városlakók körében, akárcsak a fotográfia. A fotográfia azonban csak a 20. század elején vált a családi otthonok részévé. Ettől kezdődően a családi együttlétet mindenki a maga módján képbe zárt fénnyel – tehát fényképen – örökítette meg. Míg a karácsonyi ünneplés koreográfiája erőteljesen a hagyományokra épül, és többé-kevésbé változatlan forgatókönyv szerint ünnepeljük, addig a fotográfia az újítások médiuma, amelyiknek technológiája és a fényképezés szokása számos fordulatot vett a 20. század során. Emellett a családokat, a mindennapi életet sem kímélte az idő: a nagy történelem ott bujkál minden 20. századi élettörténetben, sőt olykor nagy történelmi fordulatokra épp a karácsonyi időszakban került sor" - írják a szervezők a kiállítást beharangozó közleményükben.

A privát fotókat egybegyűjtő kiállítás kolozsvári történetekből építi fel a város 20. századi idővonalát, amely ugyan töredékes, de annál személyesebb. A képek adományozói ugyanis a fotó és a család történetét is megosztották a szervezőkkel. A karácsonyi képek sorozatában az ünnep ismétlődő kellékei, díszei a ciklikus időtapasztalatot jelenítik meg, míg a háttérben megfigyelhető tárgyi világ és a képleírásokban bemutatott emberi sorsok, életutak az idő kérlelhetetlen linearitásával szembesítenek.

A kiállítás képei és történetei egy utazásra hívnak a város nyilvános és intim tereiben, a személyes emlékeken keresztül a város közös emlékezetében.
Megnyitó: 2017. december 12., 18. 00 óra
Helyszín: Sapientia EMTE, Tordai út 4. sz., B épület, I. emelet.
Látogatható: 2017. december 12. és 2018. január 10. között.

Kurátorok: Blos-Jáni Melinda, Mira Marincaș, Ferenczi Szilárd, Újvári Dorottya
Adományozók: Baczoni Gabriella, Balázs Annamária, Barazsuly Viktória, Dávid Adél, Felméri Ágnes, Fries Gerda Júlia, Gál Imre, Györffy Ildikó, Jablonovszki Ildikó, Jakab-Medvéssy Alice, Killyéni András, Kötő Emese, Leu Gabriella, Lupescu Radu, Orbán Lajos örökösei, Óváry Zoltán örökösei, Patrubány Csilla, Sorbán Angella, Szabó T. Attila, Tatár Zoltán, Tóth Gödri Iringó, Székely Sebestyén György, Szőcs Edgár, Zsizsmann Ilona, Fortepan Online Archívum, Kriza János Néprajzi Társaság, Minerva Archívum, Petőfi Irodalmi Múzeum. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS