2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bejelentette jövő évi témáját a VIBE Fesztivál

2017. december 20. 15:15, utolsó frissítés: 15:25

Jövő július 5-8. között a legjobb erdélyi és magyarországi előadók érkeznek Marosvásárhelyre. - ígérik a Vibe szervezői, akik újratervezett fesztiválhelyszínnel, technológiai élménybázisokkal és izgalmas panelbeszélgetésekkel erősítenek.

A VIBE Fesztivál bekerült a legjobb tíz európai új fesztivál döntőjébe jelentette be Rés Konrád Gergely fesztiváligazgató szerdán a VIBE marosszentgyörgyi sajtótájékoztatóján.

A hollandiai testület január 17-én osztja ki az idei fesztiváldíjakat.

„Az, hogy a döntőbe, a szűkített listára kerültünk, európai szinten jegyzett fesztivállá avatta a VIBE-ot, Marosvásárhelyt pedig a legjobb új európai fesztiválvárosok közé emelte”, tette hozzá Rés, majd megköszönte a támogatást a marosszentgyörgyi és marosvásárhelyi önkormányzatnak, a partnereknek és a szponzoroknak.

A fesztivál sokszínűsége, a VIBE Koli nyári egyetem szakmaisága és a fesztivál összerdélyi diáktalálkozó jellege adta meg az első VIBE esszenciáját utalt vissza az első kiadásra a fesztiváligazgató. Rés szerint ezek ezután is erős pontjai lesznek a VIBE-nak, melynek programjai jövőre egyetlen tematika köré szerveződnek majd.

A második VIBE egy olyan fórum lesz, amelyen Erdély jövőképét próbálják felrajzolni neves kutatók, informatikusok, vizuális művészek és nem utolsó sorban a fesztiválozók segítségével.

„A REkoncept Erdély témát azért tartottuk szükségesnek, mert a fiatal nemzedékeknek új kihívásokra kell reagálniuk, stratégiákat építeniük.

Helyi és globális szempontokat kell úgy harmonizálniuk, hogy élhető perspektívák lehetőségei körvonalazódjanak itthon, Erdélyben” mondta Buryán Tünde, a nem zenei programok felelőse.

A téma mindenben visszaköszön majd. A jövőidéző fesztiválhelyszínt a kaputól a pihenőhelyekig az organikus építészet stíluselemeinek felhasználásával tervezik a budapesti MOMÉ-n végzett díjnyertes építészek.

REkoncept Erdély

A REkoncept Erdély-hez hozzátartozik az is, hogy felismerjük a valós igényeket és ezekre megpróbálunk releváns válaszokat adni. Az első VIBE-os visszajelzések alapján a szervezők a fesztivál helyszínének közepét egy felnőtt játszótérnek engedik át.

A technológiai fejlesztések a jövőben meg fogják határozni nem csak azt, hogy hogyan, hanem azt is, hogy mit gondolunk a világról. Tervben van egy Virtual Reality fesztiváltúra kiépítése és a nem zenei programok között informatikusok és vizuális művészek egy interaktív élménybázist hoznak létre. Hangsúlyosabb szerepet kapnak a nappali programok, mint a sport, divatsarok, erdélyi kortárs művészek alkotásainak bemutatója.

Jövőkutató VIBE Koli

Az első VIBE egyik legsikeresebb programja a VIBE Koli volt, ezért még jobban integrálják a fesztiválba. Panelbeszélgetések lesznek a sport, tudomány, kultúra, zöld technológiák területén.

A szakelőadókkal arra keresik majd a választ, hogy melyek a legvalószínűbb újítások a szakterületen, milyen kütyüket fogunk használni hamarosan, hogyan fogunk kommunikálni, milyen kultúrát fogunk fogyasztani. Sportolókkal, egyetemi oktatókkal, szakmai téren elismert személyiségekkel fogunk beszélgetni a Koliban Erdélyről, Magyarországról és külföldről.

Ütős LINE-UP

A második VIBE LINE-UP-jának legfontosabb szeletét az erdélyi zenekarok és zenei producerek, valamint DJ-k jelentik. Megújulva tér vissza az erdélyi elektronikus szcéna gyűjtőszínpada, a Kompgyár. A többi színpadon pedig a leghíresebb magyarországi zenekarok és több külföldi fellépővel fogunk találkozni. Az első fellépőket januárban jelentik be.

Száz darab VIBE doboz karácsonyra

Karácsonyra ünnepi ajándékcsomagot adtak ki a szervezők. A száz darab Christmas Magic Box december 20-ától lesz elérhető a nagyobb erdélyi városok lokáljaiban, kocsmáiban. A 119 lejért kapható karácsonyi VIBE-doboz egyedi stickert, vájbos üdvözlőlapot és fesztiváljegyet tartalmaz. A Christmas Magic Box arra is jó, hogy abban saját meglepetését is elrejtse az ajándékozó. A szervezők egy-egy dobozzal lepték meg a sajtótájékoztatón megjelent újságírókat.

Az első VIBE számai

A VIBE első kiadásának 4 napja alatt több, mint 24 ezer fesztiválozó érezte jól magát. Az Erdély minden sarkából érkezett fiatalok több, mint 50 koncertre, a VIBE Koli nyári egyetem előadásaira, vidámparkra és félszáznál is több nappali tevékenységre jutottak el. A Maros-part Erdély legbulisabb találkozóhelyévé vált 2017. július 6-9. között. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS