2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ünnepi koncert lesz március 15-én a Hangversenyévad keretében Sepsiszentgyörgyön

2018. március 08. 13:45, utolsó frissítés: 14:10

Március 15-én csütörtökön 19 órától kerül sor a Tamási Áron Színház nagytermében a hagyományos ünnepi koncertre a 2017/18-as Hangversenyévad keretében.

A megyeszékhelyi koncertsorozat visszatérő előadója, a Georgius Zenekar idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját, együttműködésük a Csíki Kamarazenekarral több mint tízéves múltra tekint vissza és az évek során sikerült kialakítaniuk egy székelyföldi „aranycsapatot” a legtehetségesebb sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai és marosvásárhelyi fiatal zenészekből.

A Georgius Kamarazenekar és a Csíki Kamarazenekar a tavalyi évekhez hasonlóan idén is megtartja a hagyományos ünnepi hangversenyét a szabadságharc tiszteletére, a március 15-i ünnepségsorozat keretében.

Az est karmestere a budapesti Werner Gábor, szólisták Mohai Bálint – fagott (Budapest), dr. Filip Ignác – altfurulya (Sepsiszentgyörgy) és Ráduly Ádám – fagott (Sepsiszentgyörgy-Nagyszeben).

A hangverseny első részében szólista szerepben ritkán előforduló két hangszert hallhat a közönség, altfurulyát és fagottot, különlegesen szép, de ritkán játszott művek szereplőjeként. A koncert második részében ismertebb magyar hangvételű művek szólalnak meg.

Az előadást Ludwig van Beethoven: István király-Nyitánya (op.117) indítja, ezt követi Georg Philipp Telemann Furulya-fagott kettősversenye ( TWV 52:F1), majd Carl Maria von Weber F-dúr fagottversenye (op.75) zárja a koncert első részét.

A szünet után Hector Berlioz: Rákóczi indulója, Joseph Haydn: Magyar rondója, Liszt Ferenc: Magyar rapszódiája is felcsendül. A koncert zárórészében Erkel Ferenc: Hunyadi palotás című művét hallgathatja a közönség, melyet Kodály Zoltán: Háry János oprájából a Dal, Intermezzo részlet követ és végül Kálmán Imre Ördöglovas – palotás műve következik és zárásként Johannes Brahms Magyar táncok ismerős dallamait hallhatja a közönség

A koncertre érvényesek a Hangversenyévad éves bérletei, jegyek a Városi Kulturális Szervezőirodában kaphatóak (Szabadság tér 1. szám) és a www.biletmaster.ro  honlapon.

A Hangversenyévaddal egybekötve újabb kiadásához érkezik a Leckehangverseny sorozat is, március 16-án, pénteken 10 és 12 órai kezdettel a Party Brass Band együttes közreműködésével zenetörténeti ízelítő hallhat a közönség a Tamási Áron Színház nagytermében.

A könnyűzene az a különleges zenei műfaj amelynek kialakulása nem Európához köthető, hiszen az Amerikai Egyesült Államokban alakult ki a huszadik század elején és rövid idő alatt meghódította az egész világot.

Az előadás során a hallgatóságnak alkalma adódik ismerkedni ezzel a sajátos zenei hangzásvilággal, a könnyűzene jellegzetes ritmusaival, kezdve a klasszikus korszaktól a dixieland és szving korszakon át a nagyzenekarok világát érintve, egészen a modernebb hangvételű jazz zenéig. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS