2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meghirdette idei alkotói ösztöndíjait az RMDSZ és a Communitas Alapítvány

2018. március 08. 15:05, utolsó frissítés: 15:16

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség egy évre szóló, 42 ösztöndíjat hirdet havi 800 lej értékben, harmincöt év alatti romániai magyar alkotóknak az irodalom, a vizuális művészetek, a zeneművészet, a színházművészet, a film és a televízió területén.

A pályázat célja az erdélyi magyar kultúrát gazdagító művek létrehozását ösztönző alkotói feltételekhez való hozzájárulás, a művészet társadalmi közmegbecsülésének kifejezésre juttatása. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a pályázat lebonyolításával a Communitas Alapítványt bízta meg.

A pályázati felhívás és az űrlap letölthető a Communitas Alapítvány honlapjáról (www.communitas.ro) illetve kérhetők e-mail-en, a communitas@rmdsz.ro címen.

Pályázatot sem faxon, sem e-mailen nem lehet beküldeni.

A pályázat leadásának határideje 2018. április 4. (a postabélyegző időpontja). A pályázatot a következő címre kell eljuttatni: Fundaţia Communitas (Alkotói Ösztöndíjbizottság)400489 Cluj-Napoca, str. Republicii nr. 60., jud. Cluj

Illetve a titkárságra a személyesen behozott pályázatokat a határidő napján du. 16:00 óráig lehet leadni.

Az ösztöndíjban részesült pályázóknak az ösztöndíjuk időtartama alatt létrejött alkotásaik megjelentetése, bemutatása (egyéni kötet vagy tárlat, előadás, koncert, film) során fel kell tüntetniük a pályázatot finanszírozó Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, valamint a kiíró és lebonyolító Communitas Alapítványt, az Alapítvány honlapjáról (www.communitas.ro) letölthető logók alkalmazásával.

Az ösztöndíj lejártakor az ösztöndíjas köteles szakmai beszámolóban ismertetni, dokumentálni egy éves alkotói munkáját.

PÁLYÁZÁSI FELTÉTELEK:


A pályázóknak az erdélyi magyar kultúra valamelyik kiírt ágazatához kapcsolódó pályázatot kell benyújtaniuk. A pályázatnak tartalmaznia kell:

a kitöltött pályázati űrlapot és annak CD-re felírt változatát, részletes szakmai önéletrajzot, az erdélyi magyar kultúra valamelyik kiírt ágazatához kapcsolódó éves alkotói tervezetet vagy előadói elképzelést, személyazonossági igazolvány másolatát, a művészeti ágazathoz kapcsolódó mellékleteket.

Az irodalom területén mellékelni kell az eddig publikált szövegekből egy reprezentatív válogatást, vagy egy megjelent kötetet, illetve az eddigi munkákról egy rövid beszámolót és publikációs listát.

A teljes pályázati dokumentációt 5 (öt) példányban kell beküldeni.

A vizuális művészetek (képzőművészet, alkalmazott művészetek, intermédia és fotóművészet) területén a pályázónak mellékelnie kell 10 db. jó minőségű felvételt munkáiról B5-ös méretben, papírhordozón; esemény, látványtervezés vagy intermédia művészeti alkotás esetében pedig a fotók mellett részletes leírást vagy szükség esetén DVD-t is.

A teljes pályázati dokumentációt 1 (egy) példányban szükséges beküldeni.

A zeneművészet ágazatában a pályázóknak mellékelniük kell: zenealkotás területén egy olvasható partitúrát, a szerző előző műveiből hanganyagot (CD, DVD vagy videó is lehet), a benyújtott zenemű lejátszott zongorakivonatát (amatőr felvétel is lehet, ez a feltétel nem kizáró jellegű), vokális művek esetében pedig szöveget vagy szövegkönyvet is;

előadóművészet területén előző fellépések reprezentatív felvételeit (CD, DVD vagy videó is lehet), a repertoár szakszerű megjelölését, tervezett hangversenykörutak vagy bemutatók esetén a befogadó intézményekkel kötött szerződéseket vagy nyilatkozatokat, menedzseri tervet, hangszeres együttesek esetében pedig mellékelni kell az összetételt, a névsort és a létszámot, vokális együtteseknél a műfaji megnevezést (szóló, egynemű vagy vegyeskar), a névsort és a hangfajt;

folklórtudomány és muzikológia területén csak alkotói jellegű pályázatok vázlatát szükséges mellékelni.

Az elektronikus hanghordozókra (CD, DVD) az alkotásokat a következő formátumokban lementeni:

hanganyag esetén .mp3 kiterjesztéssel,
videó esetében .avi kiterjesztéssel, vagy DVD formátumban.
A teljes pályázati dokumentációt 3 (három) példányban kéretik beküldeni.

A színházművészet ágazatában tetszés szerint csatolni lehet eddigi alkotásokról készült felvételeket, kritikákat.

A teljes pályázati dokumentációt 4 (négy) példányban szükséges beküldeni.

A film és televízió ágazatban mellékelni kall a munkásságuk jellegzetes alkotását bemutató DVD-t, valamint:

játékfilm-, animációs film- és tévéfilm-terv esetén szinopszist és/vagy treatmentet és/vagy irodalmi forgatókönyv szintjén kidolgozott jelenetet;
kísérleti film- és dokumentumfilm-terv esetén szinopszist és rendezői koncepciót;tévéműsor esetén műsorkoncepciót.

A teljes pályázati dokumentációt 2 (két) példányban szükséges beküldeni.

Formai hibának tekintendők a következők:

a pályázat határidő után érkezik be; az űrlap hiányosan van kitöltve; hiányoznak a kötelező mellékletek.


A pályázatban megjelölni, ha a pályázónak az igényelt ösztöndíjjal egy időben, máshonnan is folyósítanak hasonló juttatást.

A pályázatok egyéniek, a zeneművészet és a színházművészet terén elfogadnak csoportos jelentkezéseket is, de a havi ösztöndíj összege ebben az esetben sem haladja meg az egyéniekét.

Nem pályázhat az, aki 2017. december 31-ig betöltötte 35-ik életévét, vagy
előző 3 évben alkotói ösztöndíjban részesült.

További információkat a Communitas Alapítvány titkárságán Sólyom Réka – irodavezető, Nagy-Molnár Tamara – programfelelős, illetve Voios Melánia – referenstől kérhetnek.

Cím: Fundaţia Communitas,400489 Cluj Napoca, Str. Republicii, nr. 60
Telefon/fax: 0264 - 594 570
Telefon/mobil: 0723 - 250 324, 0736 - 444 437
E-mail: communitas@rmdsz.ro (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS