2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Huszonhat Kolozs megyei településen készülnek ünnepi megemlékezéssel március 15-e alkalmából

2018. március 09. 16:17, utolsó frissítés: 16:17

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170-ik évfordulója alkalmával több Kolozs megyei településen is készülnek megemlékező eseménnyel.

A legtöbb helyen ünnepi istentisztelettel egybekötött megemlékezés lesz, így március 11. és 18-án is találunk programot a nemzeti ünnep alkalmából. A nagyobb településeken illetve a városokban március 15-ére tervezik a központi eseményeket.

Kolozsváron, mint minden évben, idén is a Protestáns Teológia Intézet előtt kezdődik az ünnepség, ahonnan 11 órakor indul a díszfelvonulás a Szent Mihály templom felé.

Az ünneplők ezúttal új útvonalon, a Bocskai térről a Deák Ferencz utcán át érkeznek el Bem József emléktáblájához, ahol koszorút helyeznek el. A Szent Mihály templomi ökumenikus istentiszteletet követően ünnepi műsorra kerül sor, melynek keretében beszédet mond Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere és Kónya Hamar Sándor, korábbi parlamenti képviselő, illetve fellép a Tokos zenekar.

„Kolozsvár mellett a megye valamennyi városában tartanak megemlékezést, Désen, Tordán, Bánffyhunyadon és Szamosújváron 15-én, Aranyosgyéresen 18-án.

A magyarlakta településeken 26 helyen szerveznek különböző ünnepségeket az RMDSZ helyi szervezetei és partnereik.

Igyekeztünk a fiatalokat is megszólítani, bevonni az esemény szervezésébe. A tavalyi évhez hasonlóan most is lesz tematikus slam poetry az RMDSZ támogatásával, melynek témája 170 szó a szabadságról”- tájékoztatott Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS