2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Először szerveznek műemléki világnapot Marosvásárhelyen

2018. április 12. 10:40, utolsó frissítés: 10:41

Kétnapos rendezvénysorozatot szervez a Marosvásárhely Műemléki Topográfiája projekt és a Maros Megyei Múzeum 2018. április 18–19-én a Műemléki Világnap alkalmából. Az ICOMOS (Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa) 1984 óta hirdeti meg a Műemléki Világnapot, ezáltal is hangsúlyozva a műemlékvédelem fontosságát. A marosvásárhelyi rendezvény az elmúlt évek művészettörténeti kutatási eredményeit fogja megosztani az érdeklődőkkel városnéző séták, épületlátogatások formájában, de lesznek előadások is a múzeum várbeli épületében. A részvétel mindkét napon ingyenes.

A közönség április 18-án, szerdán megismerkedhet az egykori Hajós (Horea) utca építészeti értékeivel, ugyanezen a napon pedig soron kívüli, szakemberek által vezetett épületlátogatásokra is sor kerül majd a Maros Megyei Múzeum műemléképületeiben: a Toldalagi-palotában, a Székely Iparmúzeumban, valamint a Kultúrpalotában. Külön séta keretében barangolható be a vásárhelyi művelődés kincsesháza, a Teleki Téka is. Április 19-én a főtér 18–19. századi fejlődéséről, az egykori Kör (Cuza Vodă) utca szecessziós lakóházairól valamint a várbeli régészeti ásatások eredményeiről mesélnek az érdeklődőknek.

Csütörtökön este 17 órától neves előadók érkeznek a Maros Megyei Múzeum várbeli épületének emeleti nagytermébe: Entz Géza művészettörténész (Budapest) a magyarországi műemlékvédelem és -támogatás jelenlegi állapotáról, Guttmann Szabolcs építész (Kolozsvár) pedig az utóbbi időszak romániai viszonyairól fog előadást tartani, alkalmat kínálva a közönségnek az örökségvédelem helyzetének összehasonlítására a két országban.

Orbán János művészettörténész a Marosvásárhely Műemléki Topográfiája projekt tevékenységét és főként a frissen a közönség rendelkezésére bocsátott adatbázisát fogja ismertetni csütörtök esti előadásában. Ez az on-line felület (topographia.ro) a munkálatok során feldolgozott épületek, köztéri emlékek egy részének szerkesztett adatlapjait – történetét, művészettörténeti leírását, fotóit – tárja tetszetős formában a nyilvánosság elé, a kutatások folytatásával pedig folyamatosan bővülni fog a jövőben. A topographia.ro honlap hivatalos útjára bocsátásának időpontja tehát a 2018-as Műemléki Világnap, április 18-a lesz.

Az esemény részletes programja a Marosvásárhely Műemléki Topográfiája program Facebook-oldalán tekinthető meg. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS